Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οι λόγοι για το «ξεπούλημα» στο Χρηματιστήριο παρά τα θετικά stress tests

Το πόρισμα της ΕΚΤ για τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών ήταν ένας πραγματικός «λευκός κύκνος» για την ελληνική οικονομία αφού πιστοποίησε την κεφαλαιακή θωράκιση του συνόλου των ελληνικών συστημικών τραπεζών.




Αφήνει έτσι ανέγγιχτο το ύψους 11,4 δισ. ευρώ ταμείο του ΤΧΣ που μπορεί πλέον να το διαπραγματευθεί κατάλληλα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων η ελληνική κυβέρνηση (π.χ. με μερική ή ολική επιστροφή του ώστε να μειωθεί το συνολικό χρέος).

Ωστόσο, η αδιαμφισβήτητα θετική αυτή εξέλιξη αγνοήθηκε από το ελληνικό χρηματιστήριο στο οποίο συνεχίστηκε η διαδικασία αποεπένδυσης για το σύνολο των δεικτοβαρών τίτλων, ματαιώνοντας σε αυτή τη φάση την προσδοκία σταθεροποίησης στη ζώνη των 1.000 μονάδων και επαναφέροντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.
Οι λόγοι για το «ξεπούλημα» στο Χρηματιστήριο παρά τα θετικά stress tests

Η εξέλιξη αυτή εξηγείται κυρίως από τους «μαύρους κύκνους» του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, καθώς ακόμη και ο ελληνικός πολιτικός κίνδυνος έχει μάλλον αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα. Όμως, η πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξελίσσεται στο μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας τείνει να εδραιώνεται, με τον τελευταίο Economist να την κάνει πρωτοσέλιδο χρησιμοποιώντας το πτώμα ενός …παπαγάλου και την κα Μέρκελ να δηλώνει με το προσωπικό της ύφος ότι «απλώς ξεκουράζεται» ! Ο αποπληθωρισμός λοιπόν καλά κρατεί (μόλις +0,3% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο) και η ύφεση επεκτείνεται καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεσες δράσεις. Έτσι, το σχέδιο Γιούνκερ για έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα 300 δις. ευρώ με ταυτόχρονη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι δράσεις του Μάριο Ντράγκι μέσω της χορήγησης άμεσης ρευστότητας στις τράπεζες με την προσδοκία να φτάσει και στις επιχειρήσεις, πρέπει να επισπευστούν ! Αυτό γίνεται αναγκαίο και για ένα ακόμη λόγο: η Federal Reserve διακόπτει τις δικές της ενέσεις ρευστότητας προκαλώντας ήδη ταραχή στις αγορές, καθώς εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία είναι στη πορεία ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης με την ανεργία να βρίσκεται μόλις στο 5,9%. Είναι πλέον η ώρα της ΕΚΤ να πάρει την ευθύνη για περισσότερη ρευστότητα, αν βεβαίως συνομολογήσει σε αυτό το Βερολίνο…

Ενόψει των παραπάνω, οι διαχειριστές ρευστοποιούν θέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς δεν εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει την «ιαπωνοποίησή» της, την είσοδό της δηλαδή σε χρόνια περίοδο στασιμότητας. Επιπλέον, προκειμένου να αποφύγουν το συναλλαγματικό κίνδυνο που απειλεί να διαβρώσει το ύψος των θέσεών τους σε ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι ιδιαιτέρως πιθανή… Στα καθ'ημάς, μόνο η επαναδιατύπωση ενός πειστικού growth story για την ελληνική οικονομία μπορεί να φρενάρει την αποπένδυση στο ελληνικό χρηματιστήριο και να μειώσει την υπέρμετρη μεταβλητότητα, προϊόν της αποκλειστικής σχεδόν συμμετοχής φορέων με φυσιογνωμία έντονων βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών χαρακτηριστικών σε αυτό.

Μεγάλη πτώση

Η θετική έκβαση των stress tests των τραπεζών είχε προεξοφληθεί την περασμένη εβδομάδα (με άνοδο του τραπεζικού δείκτη κατά 13%) και οι επενδυτές έσπευσαν να «πωλήσουν το γεγονός» και μετά τα αρχικά κέρδη του τραπεζικού δείκτη έως και 6,16%, οι έντονες ρευστοποιήσεις, κυρίως από τους ξένους επενδυτές, τον οδήγησαν σε πτώση έως και 7,22%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 958,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,29%.

Αρχικά η αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά διασπώντας τα επίπεδα των 1.000 μονάδων με άνοδο πάνω από 3%, με μοχλό τις τράπεζες στον απόηχο της ανακοίνωσης θετικών αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών. Γρήγορα όμως εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις που «βύθισαν» την αγορά κάτω και από τα επίπεδα των 950 μονάδων.

Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης 79 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.023,64 μονάδες (+3,26%) και κατώτερη τιμή στις 944,61 μονάδες (-4,71%).

Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 187,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,95%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Folli Follie (+0,68%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-9,80%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-8,33%), του ΟΛΠ (-8,41%), της MIG (- 7,92%), της Εθνικής (-7,79%), της ΕΥΔΑΠ (-7,46%), της Motor Oil (-6,75%), της Μυτιληναίος (-6,30%), της ΜΕΤΚΑ (-6,21%), της Viohalco (-6,17%) και του ΟΤΕ (-6,11%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης του Εμπορίου(+0,66%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-6,25%), των Πρώτων Υλών (-6,22%), των Τηλεπικοινωνιών (-6,11%)και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-5,76%).

Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, 91 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Γ.Ε. Δημητρίου +20,00%, Μπουτάρης(κ) +19,23%, ΑΧΟΝ Συμμετοχών +19,05%, ΝΕΛ +18,18% και ΕΚΤΕΡ +10,78%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Minerva -23,06%, Pasal -20,00%, ΣΙΔΜΑ -19,70%, Μοτοδυναμική -17,58% και Dionic -14,67%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com