Τον βήμα βήμα σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις επόμενες 100 ημέρες, που θα κρίνουν σε μέγιστο βαθμό την εκλογή ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή ή πρόωρων εκλογών καθόρισαν την Τετάρτη οι Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλος, θέτοντας ως κεντρικό πολιτικό στόχο την απεμπλοκή της χώρας από μνημόνιο και την τρόικα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα κινηθεί σε δύο άξονες, έναν στο εσωτερικό της χώρας που θα αποβλέπει στη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος και έναν δεύτερο που αφορά τις πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία -συνετή την χαρακτήρισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός- που θα του δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει για την - έστω και υπό όρους- έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
«Θα πάρουν ανάσες»
Στο εσωτερικό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι κινήσεις θα την βοηθήσουν να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα έως το τέλος Ιανουαρίου, αφού όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «θα πάρουν ανάσες τόσο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, από τη ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» και θα δημιουργηθεί, όπως λένε, η αίσθηση πως κάτι αλλάζει στη χώρα.
Οι 100 ημέρες που θα κρίνουν τις εκλογές
Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, για την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών θα παίξει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους μας, για το πώς και υπό ποιους όρους θα απεμπλακεί η χώρα από τα «δεσμά» του μνημονίου και της τρόικας, καθώς οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος θα πρέπει να πείσουν 25 βουλευτές, τουλάχιστον, ότι πέτυχαν μια πραγματική συμφωνία εξόδου (και όχι τη μετονομασία του μνημονίου σε γραμμή προληπτικής στήριξης), αλλά και μια καλή διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο πρώτος χρονικά στόχος της κυβέρνησης είναι να βγουν αλώβητες οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests, ώστε να χρησιμοποιήσει ως «μαξιλαράκι» τα περίπου 11 δισ. ευρώ (ή το μεγαλύτερο μέρος τους) του ΤΧΣ, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό της από τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης.
Ο δεύτερος χρονικά στόχος της είναι μια θετική έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα, χωρίς απαιτήσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αφού υπό αυτή την προϋπόθεση θα ανάψει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο και την τρόικα.
Το περίγραμμα
Εφ΄ όσον πραγματοποιηθούν οι στόχοι αυτοί, ο Αντ. Σαμαράς θα μπορέσει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του την πρότασή του για τους όρους της προληπτικής γραμμής στήριξης, το περίγραμμα της οποίας συζήτησε χθες και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει βάλει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός προβλέπει τη χρηματοδότηση της γραμμής στήριξης από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, ενώ αυτή θα ενεργοποιείται μόνο όταν κλείνουν οι αγορές χωρίς την ευθύνη της Ελλάδας. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους, με δύο ενδιάμεσες εξαμηνιαίες αξιολογήσεις και βασικοί του όροι θα είναι η μη δημιουργία νέων ελλειμμάτων και η διατήρηση πλεονασμάτων, καθώς και η υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τους όρους όχι μόνο όταν και αν τεθεί σε εφαρμογή η γραμμή στήριξης, αλλά και για να υπάρξει το πρόγραμμα, ενώ το ΔΝΤ αποχωρώντας από το ελληνικό πρόγραμμα θα αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Συμφωνία
Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη Χαρ. Τρικούπη, αισιοδοξούν ότι η συμφωνία για όλα αυτά θα έχει κλείσει έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχει τον χρόνο έως το τέλος Ιανουαρίου να «δουλέψει» πολιτικά και επικοινωνιακά τη συμφωνία και να πείσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους βουλευτές ότι το μνημόνιο τέλειωσε και η χώρα οδεύει προς την κανονικότητα.
Αμέσως μετά τη συμφωνία αυτή ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε, ακόμη κι αν δεν έχει μια συγκεκριμένη απόφαση έως την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου, να παίξει το «χαρτί» της... επικείμενης συμφωνίας είτε για να κερδίσει τους 25 βουλευτές που χρειάζεται, είτε ως κεντρικό προεκλογικό δίλημμα στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Μάρτιο. Το πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν -σε κάθε περίπτωση- τα δύο κυβερνητικά κόμματα τον σχεδιασμό αυτό, το επισήμανε ευθέως, το βράδυ της Τετάρτης, ο Ευάγγ. Βενιζέλος.
Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή στους βουλευτές που χρειάζονται για τη διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας, σημείωσε ότι «χρειάζεται σταθερότητα, ενότητα, συναίνεση και υπευθυνότητα γιατί μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο, που θα έχουμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα στην οποία κινούμαστε ως χώρα».
Επειδή, όμως, στον σχεδιασμό τους υπάρχει πάντα και το σενάριο για εκλογές τον Μάρτιο ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «αν δεν υπάρξει συναίνεση, κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες. Εάν θα στηρίξουν την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθούν μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο».