Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Bloomberg: Δεν έχει επιτευχθεί καμιά Ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη

Δεν έχει επιτευχθεί καμία ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.



Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γκίκας Χαρδούβελης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναντήθηκαν την Τετάρτη, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επισημαίνει ότι η συζήτηση δεν ήταν δεσμευτική.

Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο διαψεύδει τα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συνομιλίες.

Αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας από τότε που έχει συμφωνηθεί και εντεύθεν περιελάμβανε η χθεσινή συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο σημείωσε σε συνέντευξή του στην Deutche Welle ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για την τωρινή αξιολόγηση της τρόικα αλλά κυρίως για το θέμα - κλειδί της αποδοχής των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό.

Όπως τόνισε στην Deutche Welle, μπορεί κανείς να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά για να έχουν αυτές συνέχεια θα πρέπει να γίνουν "κτήμα" του και το ζητούμενο παραμένει το πως κανείς το πετυχαίνει αυτό.

"Θα γίνουν κτήμα εάν ο κόσμος δει λεφτά στη τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το Δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε", είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Πρόσθεσε ότι "μόνον όταν οι Έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέρθουμε στα προηγούμενα".

Σημείωσε ότι η σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση καθώς το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται και η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της το τι μέλλει γενέσθαι.

Επί της ουσίας, ωστόσο και για τους πιστωτές, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου και δεν θα υφίσταται πλέον τον έλεγχο αλλά και την έξωθεν πίεση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, προκαλεί μάλλον εφιάλτες στους πιστωτές κάτι που δικαιολογεί και το γεγονός ότι η Γερμανία θα προτιμούσε τη συνέχιση της καταβολής δόσεων από το ΔΝΤ για το 2015 και 2016, ακόμα και ένα τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδούβελης κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε, τέθηκαν όμως επί τάπητος οι φόβοι ων πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση για προληπτική γραμμή χρηματοδότησης θα αυξηθεί ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο εκείνο, ο κ. Χαρδούβελης σημειώνεται στην συνέντευξη ότι ανέδειξε σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών, με έναν εξ αυτών να είναι τα κέρδη που έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος "Securities Markets Programme" της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

"Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως", είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον ομόλογο του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος. Σε ερώτηση της Deutsche Welle αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι φυσικά και θέλει να βοηθήσει.

"Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν", σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com