Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ο λόρδος φίλος του Γιάνη, ο Σόρος και η «Μαύρη Τετάρτη»

«Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι», λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη μια ματιά στις παρέες των τελευταίων ετών θα αποκάλυπτε ποιοι ήταν το «λόμπι της δραχμής» εντός της κυβέρνησης αλλά με εξωτερική βοήθεια. Και φυσικά, κανείς δεν θα εκπλησσόταν για το πώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε «στήσει» τον μηχανισμό που οδηγούσε κατευθείαν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.




Μια ιστορία που τότε είχε προκαλέσει πάταγο για άλλο λόγο, αποκαλύπτει τον ρόλο του λόρδου Νόρμαν Λαμόντ, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, μέλους των κυβερνήσεων Θάτσερ και Μέιτζορ και πρωταγωνιστή μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές «μαύρες σελίδες» στην παγκόσμια ιστορία.

Είναι αρχές Φεβρουαρίου του 2015 και ο «ροκ σταρ» Γ. Βαρουφάκης απολαμβάνει την υψηλή δημοφιλία που του έχει χαρίσει η θέση του υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά και ο αντισυμβατικός του χαρακτήρας. Χωρίς γραβάτες και «τυπικούρες», με σηκωμένους γιακάδες και ύφος χιλίων καρδιναλίων περιφέρεται στα διεθνή φόρα και εκπλήσσει τους «στημένους» γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Εκείνη την περίοδο βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα και η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης «έφαγε πόρτα» από το γνωστό Reform Club, επειδή η ιδιωτική λέσχη δεν αποδεχόταν το dress code του υπουργού. Ο Ελληνας οικονομολόγος δεν έγινε δεκτός στη λέσχη παρ’ ότι συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και προσωπικό του φίλο Νόρμαν Λαμόντ.


Ο ίδιος Λαμόντ είναι αυτός που συντόνιζε το φόρουμ στο οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε τις αποκαλύψεις σχετικά με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που ήθελε να στήσει μέσω «χακαρίσματος» των συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Το ακροατήριο ήταν επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds, ουσιαστικά δηλαδή κεφάλαια που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μια τέτοια ευκαιρία, μια οικονομική και νομισματική αναταραχή εντός της Ευρωζώνης. Και κανείς βεβαίως δεν είναι σίγουρος αν όλοι αυτοί οι επενδυτές γνώριζαν ακόμη και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία το σχέδιο που είχε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός με τον Λαμόντ είχαν γνωριστεί στην Αυστραλία προ επταετίας και είχαν αναπτύξει προσωπική φιλία, η οποία στηριζόταν προφανώς και στις ίδιες απόψεις για την Ευρώπη. Αν μάλιστα δει κανείς τη διαδρομή του λόρδου, θα καταλάβει ότι πολλές από τις απόψεις του Βαρουφάκη είχαν ως βάση τις θεωρίες του Βρετανού. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο λόρδος Λάμοντ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί μία έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα με την έξοδο της Βρετανίας από τον ERM. Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, επισήμανε, εξηγώντας ότι «τώρα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το οποίο είναι τεράστιο θέμα».

«Θα έπρεπε βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα μεγάλα θέματα, όπως η ραγδαία υποτίμηση του νέου νομίσματος, πιθανότατα και η εκτόξευση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να γίνει εθνικοποίηση τραπεζών και να διατηρηθούν τα capital controls. Μακροπρόθεσμα ίσως απέφερε θετικά αποτελέσματα, όμως βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα, οπότε δεν εκπλήσσομαι που τελικά το απέφυγαν», υποστήριξε ο Λάμοντ.

Κερδοσκοπία
Ο ρόλος του Λαμόντ στη «Μαύρη Τετάρτη» για τη Βρετανία δεν έχει ξεκαθαριστεί. Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας του το 1992 η αγγλική στερλίνα οδηγήθηκε στην έξοδο από τον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Συναλλαγματικών Iσοτιμιών (ERM). Ο ίδιος έφυγε από την κυβέρνηση, αλλά έμεινε σταθερός στην άποψή του ότι η κίνηση αυτή ήταν προς όφελος της χώρας. Ο Λαμόντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση Μέιτζορ το 1993 κάτω από το βάρος των καταγγελιών για πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο κερδοσκοπίας με τη βρετανική λίρα. Η «Μαύρη Τετάρτη» (16 Σεπτεμβρίου 1992) είναι γνωστή ως η ημέρα που οι κερδοσκόποι «έσπασαν» τη στερλίνα και ανάγκασαν τη βρετανική κυβέρνηση να την αποσύρει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ).

Κι εδώ έρχεται η ενδιαφέρουσα είδηση. Εκείνο το παιχνίδι της άγριας κερδοσκοπίας επί της βρετανικής λίρας είχε πρωταγωνιστή το γνωστό «γεράκι» των αγορών, τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κέρδισε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια και μετά απ' αυτό καθιερώθηκε ως ο Νο 1 κερδοσκόπος με νομίσματα παγκοσμίως. Ο Λαμόντ δεν έχει αποδειχθεί τι ρόλο έπαιξε στο πλευρό του Σόρος, όμως, πολλοί στη Βρετανία δεν θα απέκλειαν οτιδήποτε.

Ωστόσο, και για τον Γ. Βαρουφάκη, υπάρχουν οι φήμες για σχέσεις του με οικονομικούς παράγοντες που θα επιδίωκαν ένα Grexit, και κυρίως με τον Τζ. Σόρος. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα για επαφές του κ. Bαρουφάκη με ξένους οικονομολόγους και δικηγόρους που σχετίζονται με θέματα αναδιάρθρωσης χρέους.

Ο πρώην υπουργός έχει συναντηθεί με τον διάσημο δικηγόρο, ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους Λι Mπουχάιτ, γεγονός που επιβεβαιώνει τις σκέψεις για «σχέδιο Β» που είχε η κυβέρνηση.

Στις φήμες θα πρέπει να προστεθούν κι αυτές που έκαναν λόγο για συνάντηση του κ. Bαρουφάκη με τον Tζ. Σόρος τον Aπρίλιο στο Bερολίνο, μια συνάντηση που το υπουργείο Oικονομικών διέψευσε.

Tα σενάρια εντάθηκαν όταν υπήρξαν δημοσιεύματα για επαφές του κ. Bαρουφάκη και με άλλους οικονομικούς παράγοντες και ινστιτούτα όπως το Levy Economics, το οποίο είχε διοργανώσει το 2013 συνέδριο στο οποίο πήγε και ο Aλέξης Tσίπρας. Tο εν λόγω ινστιτούτο χρηματοδοτείται και από τον Tζ. Σόρος, ενώ σε αυτό εργαζόταν και ο Tζ. Γκάλμπρεϊθ, εκ των συμβούλων του κ. Bαρουφάκη και συντονιστής της ομάδας που προετοίμαζε το παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Eπικεφαλής στο Levy είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, P. Aντωνοπούλου.

Ο λόρδος Λαμόντ συνεργάζεται με τον οργανισμό Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) που κάνει αναλύσεις για επενδυτές που θα μπορούσαν να «παίξουν» στις διεθνείς χρηματαγορές και στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην NM Rothschild & Sons, την επενδυτική τράπεζα όπου έγινε διευθυντής της Rothschild Asset Management πριν μεταπηδήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Θεωρείται ευρωσκεπτικιστής αν και υποστηρίζει ότι είναι ανοιχτός στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, ενώ αποφεύγει να ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός Brexit. Οι επαφές του με τον Γ. Βαρουφάκη ενδεχομένως να σχετίζονται με το σχέδιο Β που προετοίμαζε ο τελευταίος και που ο λόρδος θεωρούσε απόλυτα φυσιολογικό.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com