Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ερχονται ριζικές αλλαγές στην αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων

Ογδόντα σελίδες νομοθεσία απαιτείται για την αδειοδότηση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης από τους κλάδους των τροφίμων - ποτών, του τουρισμού, της εστίασης και των ορυχείων.



Σε αυτή τη διαπίστωση έχει καταλήξει η ομάδα εργασίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας, η οποία θα υποδείξει στις συναρμόδιες υπηρεσίες τις υπό εξέταση αλλαγές για τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία με τον περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τους προαναφερόμενους κλάδους.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρεί και στην αλλαγή της νομοθεσίας περί αδειοδότησης επιχειρήσεων με νέες διατάξεις που θα είναι έτοιμες μέχρι τον Μάρτιο και θα αλλάζει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε να διενεργείται με πιο γρήγορο τρόπο. Τομείς που δεν θα αγγίξουν οι αλλαγές είναι η ασφάλεια και η υγιεινή των εγκαταστάσεων και των προϊόντων.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι μέσα από τις αλλαγές στη βιομηχανική πολιτική τόσο με τις άμεσες ενέργειες όσο και με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης η συμμετοχή της βιομηχανίας από το 9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα να φτάσει το 2020 στο 13% με 14%.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στους τέσσερις προαναφερόμενους κλάδους η γενική γραμματεία Βιομηχανίας βρίσκεται σε συνεργασία με συνολικά 15 συναρμόδιες γενικές γραμματείες υπουργείων.

Η καθυστέρηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια ως προς την προσέλκυση των επενδύσεων, και είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Ζαφείρης πως υπάρχουν περιπτώσεις της νομοθεσίας, οι οποίες προβλέπουν την γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε επενδυτικά σχέδια. «Πρόκειται για προϋπόθεση, η οποία θα πρέπει να εξαλειφθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Παγκόσμια Τράπεζα
Σε σχέση με την αλλαγή της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων -γνωστός κι ως «νόμος Χατζηδάκη»- η τομή που επιδιώκεται να γίνει είναι ο εκ των υστέρων έλεγχος της επιχείρησης που έχει πάρει στο μεταξύ την έγκριση για την έναρξη της δραστηριότητάς της, να πραγματοποιείται σε λιγότερα δικαιολογητικά και κυρίως όταν αυτή είναι σε λειτουργία. Οι αλλαγές που δρομολογεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας γίνονται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει αυτές να ακολουθούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα ίδια ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Ζαφείρη, το Δημόσιο θα διατηρεί την ευθύνη των ελέγχων των επιχειρήσεων έχοντας τη δυνατότητα να τους αναθέτει σε πιστοποιημένους φορείς. Κατά τον ίδιο, σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία, οι αδειοδοτούσες αρχές είναι τα επιμελητήρια, τα οποία όμως είναι κατάλληλα οργανωμένα και με διαφορετική δομή σε σχέση με τα αντίστοιχα στη χώρα μας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com