Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ιδού το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Στη μορφή του νέου εντύπου της φετινής φορολογικής δήλωσης κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών.



Το νέο έντυπο Ε1 δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το περυσινό και η οριστικοποίηση της μορφής του προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι θα ανοίξει σύντομα και η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων.

Στη φετινή φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι πρόκειται να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2015. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο έντυπο είναι οι εξής:

-Στον πίνακα 1 που αφορά τα στοιχεία του φορολογούμενου, στην ένδειξη "Έγγαμος", έχει προστεθεί και η ένδειξη ΜΣΣ που σημαίνει "μέρος συμφώνου συμβίωσης". Η ένδειξη αυτή πρέπει να συμπληρωθεί στις περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτή την αλλαγή ουσιαστικά εξισώνονται τα ετερόφυλα με τα ομόφυλα ζευγάρια, όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος καθώς και την καταβολή των διαφόρων επιδομάτων που δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

-Να σημειωθεί ότι στη φορολογική δήλωση υπάρχει η ένδειξη του κωδικού 049 που αφορά τη δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών (κωδικός για δήλωση ποσού αποδείξεων) χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί τι πρόκειται να συμπληρώσουν σε αυτόν τον κωδικό για το 2015 οι φορολογούμενοι. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο σχετικός κωδικός θα παραμείνει ανενεργός καθώς δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015.

-Προστέθηκε στον πίνακα για τη δήλωση εισοδήματος από ακίνητη περιουσία νέος κωδικός (125-126) στον οποίο πρέπει να αναγραφούν τα ανείσπρακτα ενοίκια. Υπενθυμίζεται πως για να δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια και να μη φορολογηθεί για αυτά ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει είτε να έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής εναντίον του ενοικιαστή ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή να έχει καταθέσει σχετική αγωγή.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com