Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αλλη μια «βόμβα» στην οικονομία

Αποφασιστηκε το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι απειλούν να κλείσουν δρόμους και να παραλύσουν την οικονομική ζωή της χώρας.




Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές, στα αγροτικά μπλόκα επικρατεί οργή και για πρώτη φορά οι κινητοποιήσεις τους πλαισιώνονται από ελεύθερους επαγγελματίες που διαμαρτύρονται για το Ασφαλιστικό.

Δεν αποκλείεται δηλαδή να ζήσουμε εικόνες του παρελθόντος με πολυήμερα μπλόκα, με εντάσεις, με φορτηγά να συνωστίζονται στους δρόμους, με χιλιάδες πολίτες να αδυνατούν να πάνε από το ένα μέρος στο άλλο.

Ενα γνώριμο σκηνικό που έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, μια πρακτική που έχει φέρει θύελλα διαμαρτυριών από άλλες κοινωνικές ομάδες. Αλλά και μια τυφλή σύγκρουση που οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό, στην αντιπαράθεση δηλαδή ομάδων του πληθυσμού που επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την κρίση.

Σίγουρα οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά από τα αιτήματά τους. Και οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν είναι πολλές (σε σχέση με τις ελάχιστες που κατέβαλαν), και ο ΦΠΑ τους έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και η παράλογη προκαταβολή του φόρου για εισόδημα που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν, τους πιέζει αφόρητα.

Και, βεβαίως, δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι στη χώρα. Υπάρχουν και οι αγροτοπατέρες που θησαύρισαν στην εποχή που κυριαρχούσε το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», υπάρχουν και οι αγρότες που επιβιώνουν με ελάχιστα, στα όρια της ανέχειας.

Αλλά και η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη στον αγροτικό χώρο, όμως, δεν παραγνωρίζει κανείς τις ανισότητες μεταξύ των Ελλήνων αγροτών με τους άλλους στην Ε.Ε.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια πιθανή διάλυση της οικονομίας, μια ανυπολόγιστη καταστροφή σε εμπόρους, μεταφορείς, εξαγωγείς, φορτηγατζήδες κ.λπ.

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των αγροτών πρέπει να κάνουν ένα ειλικρινή διάλογο για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση έκανε λάθη και έφερε ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται ήδη πρόχειρο. Ακόμη κι αν οι αγρότες ποτέ δεν έκαναν την αυτοκριτική τους για τα κακώς κείμενα δεκαετιών.

Το σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση η οικονομία δεν χρειάζεται ένα ακόμη λόγο για να «ξαναβουτήξει» στην ύφεση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com