Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Αισιοδοξία, αλλά και φόβος

Το 2016, όπως πολλοί εκτιμούν θα είναι ακόμη μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, κάτι στο οποίο συνηγορούν και τα υπάρχοντα στοιχεία των κρατήσεων.




Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες, ότι τα ελληνικά νησιά θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που έχουν και σε αυτά που δεν έχουν πρόσφυγες. Κάτι που σημαίνει πως Κρήτη, Σποράδες και κεντρικό Αιγαίο θα... «βουλιάξουν» από τουρίστες, ενώ αντίθετα Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά που είναι κοντά στην παράλια της Τουρκίας θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στο εξωτερικό. Η απάθεια έχει αποδειχθεί πως είναι ο χειρότερες σύμβουλος σε ιδιαίτερες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνει σήμερα η χώρα μας.

Από υποσχέσεις χορτάσαμε
Χανόμαστε στα απλά
Αισιοδοξία, αλλά και φόβος

Έχουν περάσει δύο μήνες μέσα στο 2016 και δυστυχώς η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ακόμη και σε απλά ζητήματα χρονοτριβεί χωρίς κανένα λόγο και αιτία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης είχε διαβεβαιώσει ότι φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ, και συγκεκριμένα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Φεβρουάριος έφυγε και η υποβολή των δηλώσεων δεν έχει ξεκινήσει, αφού υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες. Είχε πει επίσης ότι το θέμα με τις αποδείξεις θα λήξει άμεσα και θα υπάρξει σύνδεση με τη χρήση πλαστικού χρήματος για να χτίζεται το αφορολόγητο. Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο έχει γίνει. Και πρόκειται για δύο ζητήματα ήσσονος σημασίας και μάλλον με καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ακριβό σπορ η... καθυστέρηση
«Ακρωτηριασμός»
Αισιοδοξία, αλλά και φόβος

Η κυβέρνηση της χώρας επέλεξε, πιστεύοντας ότι έχει σύμμαχο τον χρόνο, να παίξει καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου. Δυστυχώς η πρόβλεψη αυτή όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά τείνει να γίνει και ναρκοπέδιο για την Ελλάδα. Με τόσα «μέτωπα» ανοικτά, μάλλον είναι πολυτέλεια να παρατείνεται κάτι το οποίο θα έπρεπε προ πολλού να είχε ολοκληρωθεί. Ο διοικητής της ΤτΕ στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με κομψό ομολογουμένως τρόπο, για τα μελλούμενα, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία. Δυστυχώς, το ενδεχόμενο να ζήσουμε ξανά ημέρες από το καλοκαίρι του 2015, δεν είναι και τόσο μακρινό. Επιτέλους, αντί να ανοίγονται συνεχώς μέτωπα, ας κλείσει και κανένα.

Πίσω μπρος στις αποκρατικοποιήσεις
Χρειάζονται αποφάσεις
Αισιοδοξία, αλλά και φόβος

Έχει περάσει καιρός από την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, παραμένει εγκλωβισμένη στις αγκυλώσεις που υπάρχουν τόσο στο σύστημα, όσο και στο κυβερνών κόμμα. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με τον κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, θα επαναλάβουμε ότι πρέπει άμεσα εντός της κυβέρνησης, να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν και πρέπει να το κάνουν, χωρίς περιστροφές, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς βέβαια να υπάρχουν αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα. Η οικονομία και η χώρα δεν αντέχει άλλη μία χρονιά με ύφεση. Και οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένας από τους ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης.

Η φοροδιαφυγή είναι εδώ
Κανένα αποτέλεσμα
Αισιοδοξία, αλλά και φόβος

Θυμάμαι πριν από περίπου 12 μήνες, όταν ξεκινούσε η νέα διακυβέρνηση με το ηθικό πλεονέκτημα να βάζει πολύ ψηλά τον πήχυ της εξασφάλισης εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είχαν ακουστεί μάλιστα και κάποια συγκεκριμένα νούμερα που έφταναν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ένα χρόνο μετά, δυστυχώς τα ποσά αυτά έχουν μείνει στα χαρτιά, αφού τα αποτελέσματα στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι από ανύπαρκτα έως πενιχρά. Τώρα εξηγείται γιατί οι «κακοί» δανειστές, όταν η ελληνική πλευρά έβαζε στο τραπέζι έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής έλεγαν ειρωνικά... «πάμε παρακάτω». Και, βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, την ίδια απάντηση έδιναν οι δανειστές και στους εκπροσώπους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ηθικό δίδαγμα; Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα... πατάσσεται διαχρονικά... στα λόγια.

Κόντρα της κυβέρνησης με την επιχειρηματικότητα
Παγκόσμια πρωτοτυπία

Αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Eldorado μάλλον δεν θα πρέπει να έχει προηγούμενο. Και είναι τουλάχιστον παράδοξο μία κυβέρνηση να έρχεται σε διαρκή αντιπαράθεση με μία επιχείρηση. Ανεξάρτητα του ποιος από τους δύο έχει δίκαιο. Παντού στον κόσμο οι επιχειρήσεις στηρίζουν την οικονομία και την απασχόληση και τις περισσότερες φορές οι κυβερνήσεις στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Εδώ βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και επειδή η ιστορία αυτή έχει γίνει γραφική, ας τελειώνει επιτέλους η όποια διαμάχη υπάρχει, ας εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και ας πάψει πλέον η επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Το μήνυμα που στέλνεται στους επενδυτές μόνο θετικό δεν είναι.

Θα μπει τέλος στην αβεβαιότητα;
Αγορές σε κρίση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι χρηματαγορές βρίσκονται σε κρίση. Από την μία η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και από την άλλη οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Κίνα και οι προβληματισμοί για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, δημιουργούν ένα κοκτέιλ ισχυρού προβληματισμού που έχει ως συνέπεια την υποχώρηση των τιμών. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο, ενώ άλλοι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι θα υπάρξει ισορροπία στα παρόντα επίπεδα και θα αναμένουν θετικά γεγονότα ή προσδοκίες προκειμένου να επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει γεωπολιτική αναταραχή, αφού υπάρχουν αρκετά ανοικτά μέτωπα παντού.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com