Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Αμεση άρση της αβεβαιότητας

Ενός κακού μύρια έπονται, λέει ο σοφός λαός και ο θάνατος των τριών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας ήρθε να βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα.



Με τους κλεισμένους δρόμους, την «απόβαση» των αγροτών, τις δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και την αναταραχή στις αγορές, το μόνο που δεν χρειαζόταν η χώρα ήταν ένα τέτοιο δυστύχημα και τα όσα ακολούθησαν με τις τουρκικές προκλήσεις.

Είναι πλέον αντιληπτό ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή σε όλα τα επίπεδα. Και σίγουρα οι περισσότεροι πολιτικοί αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αν και υπάρχουν θύλακες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Ή λαϊκίστικα τμήματα του συστήματος τα οποία... περί άλλων τυρβάζουν.

Ομως, δεν πρέπει να κυριαρχήσουν οι φωνές της ανευθυνότητας την ώρα των σημαντικών αποφάσεων. Πρέπει να υπάρξει αφύπνιση σε όλα τα επίπεδα, συνεννόηση στα εθνικά θέματα και διάλογος για την οικονομία και τις σχέσεις με τους δανειστές. Τα μηνύματα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες χθες είναι ενθαρρυντικά. Οι πόρτες των Θεσμών δεν έχουν κλείσει, αρκεί να υπάρξει από την πλευρά της Αθήνας η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Ομοίως και το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η επιστροφή της εκπροσώπου του Ντ. Βελκουλέσκου, στην Ελλάδα, συνδέεται από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση», είπε προχθές ο Γ. Στουρνάρας. «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, η οικονομία δυστυχώς έχει», προειδοποίησε ο ΣΕΒ.

Τι άλλο χρειάζεται, επομένως, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο σε όσα έχει δεσμευτεί να πράξει, αντί να αναλώνεται σε επικοινωνιακές τακτικές; Τι άλλο πρέπει να ακούσει η αντιπολίτευση, προκειμένου να αφήσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες στην άκρη;

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη και δεν μπορεί να επιτραπεί η περαιτέρω ζημιά στην οικονομία, στο Χρηματιστήριο, στις επιχειρήσεις. Πρέπει το συντομότερο να γίνουν κινήσεις άρσης της αβεβαιότητας, χωρίς καμιά καθυστέρηση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com