Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΦΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 136% Φάρμακα αλλάζουν ονομασία και τιμή...

Φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στην ελληνική αγορά «επιστρέφουν» στα ράφια με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30% - 163%!



Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, οι εταιρείες στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός εικονικού ανταγωνισμού με την δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), μεθοδεύουν επιβαρύνσεις για την τσέπη των πολιτών μέχρι και 90% και στη συνέχεια? μικρές μειώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η πολιτεία προχωρεί στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενός αριθμού φαρμάκων «πριν όμως θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές».

Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Ενδεικτικά ο κ. Λουράντος παρουσίασε την περίπτωση πολύ γνωστού αναλγητικού το οποίο κυκλοφορεί πλέον με αυξημένη τιμή κατά 30%, αλλά και παυσίπονου με τιμή αυξημένη κατά 95% ή δάκρυα με αύξηση τιμής κατά 163%.

Οι φαρμακοποιοί για ακόμη μια φορά υπογράμμισαν πως τα φάρμακα αυτά, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες. Για παράδειγμα, η εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό (χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ), αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος. Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) ενοχοποιείται από τον ΠΟΥ ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση.

Στο μεταξύ, υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε 311 αγροτικούς γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Στους γιατρούς αυτούς θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ, ενώ η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 21/02/2016.

Η αναδρομική ισχύς της ΚΥΑ αφορά όσους γιατρούς συνεχίζουν να υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των περιοχών αυτών, κατά την ημερομηνία δημοσίευσής της. Στόχος του υπουργείου είναι με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com