Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Οταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια ....

Και τώρα, τι; Είναι το ερώτημα που τίθεται από όλους τους Ελληνες, ακόμη και από τους ευρωσκεπτικιστές, από εκείνους που συμφωνούν με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ακόμη και από όσους θα ήθελαν και μια αντίστοιχη ελληνική έξοδο.



Το ερώτημα που τίθεται αφορά αφενός τις επιπτώσεις από το Brexit γενικότερα και αφετέρου τι θα συμβεί στην εύθραυστη ελληνική οικονομία, η οποία σαφώς δεν μπορεί να αντέξει νέους κραδασμούς. Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, βεβαίως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι όσων λένε ότι το Brexit θα επηρεάσει τις αδύναμες χώρες του νότου.

Η Ελλάδα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά κυρίως γιατί εισέρχεται στη νέα περίοδο για την Ευρώπη κουβαλώντας επτά χρόνια βαριάς λιτότητας και ύφεσης. Με τις ελπίδες όλων να έχουν επικεντρωθεί στην έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, ασφαλώς οποιαδήποτε αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία δεν κάνει καλό. Όπως λέει και ο λαός «όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», επομένως, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα γίνει σταδιακά, όμως, οι συνέπειες του σοκ μπορεί να είναι άμεσες. Ερωτήματα που τίθενται είναι τι θα συμβεί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τις αδύναμες χώρες. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και τις εξαγωγές, πώς θα αντιδράσει η έτσι κι αλλιώς δύσκαμπτη Κομισιόν σε μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Κάποιοι αναρωτιούνται αν τώρα η θέση της χώρας μας γίνεται πιο ισχυρή επειδή οι Βρυξέλλες δεν θα θελήσουν να ανοίξει νέο μέτωπο ή πιο αδύναμη επειδή οι Ευρωπαίοι θα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια της βρετανικής εξόδου και δεν θα ενδιαφερθούν για την ελληνική οικονομία. Τελευταίο αλλά μείζονος σημασίας ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο μεταναστευτικό. Η επικράτηση ακραίων θέσεων στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες ενδεχομένως να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδας και σε οριστικό κλείσιμο των συνόρων. Θα μετατραπεί όλη η χώρα σε? νήσο Ελις και τι μπορούμε πλέον να περιμένουμε από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;

Κανείς πράγματι δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν το «ξήλωμα του πουλόβερ» που ξεκίνησε από τη Βρετανία θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη δοκιμαζόμενη από τα δικά της προβλήματα Ελλάδα. Η Ευρώπη είτε με Brexit είτε με Bremain δεν θα ήταν ίδια, το βρετανικό δημοψήφισμα αλλάζει πολλές σταθερές.

Κυρίως θα αλλάξει τον τρόπο που η Κομισιόν αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η έξοδος της Βρετανίας είναι συνέπεια των λαθών που έχουν κάνει κυρίως οι Γερμανοί. Λάθη που οδήγησαν σε έξαρση του λαϊκισμού σε όλες τις χώρες. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα, οι πιο αδύναμοι Βρετανοί ήταν αυτοί που ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί δυσαρέσκεια για μια Ενωση, η οποία μετατράπηκε σταδιακά σε «βρόχος» για τους πολίτες. Εκατομμύρια άνεργοι, φτωχοί και νεόπτωχοι είναι αποτέλεσμα των κακών πολιτικών επιλογών του κονκλάβιου των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Και μπορεί η Ελλάδα να είχε τα δικά της σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, όμως, η αντιμετώπισή της ήταν πολλές φορές αποτέλεσμα της έλλειψης αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Μένει τώρα να δούμε αν και η Ευρώπη πήρε το μάθημά της και αλλάξει πριν βουλιάξει.

Αλλά αυτό που μας «καίει» όλους είναι να μην πληγεί περαιτέρω η Ελλάδα, η οποία δεν θα αντέξει κραδασμούς που την ξεπερνούν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com