Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Ταμεία: "Παράθυρο" στις 120 δόσεις και για τους ήδη "ρυθμισμένους" οφειλέτες

Σε 120 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τα ταμεία και όσοι βρίσκονται ήδη ενταγμένοι σε κάποια ρύθμιση.



Προς αυτό το σενάριο προσανατολίζεται, πλέον, το Υπ. Εργασίας, προκειμένου να μην αποκλεισθούν από τη σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση χιλιάδες επαγγελματίες για αγρότες με ρυθμισμένα χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ, το τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΓΑ. Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr κύκλοι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι εμπλέκονται στην προετοιμασία της διαδικασίας για την εφαρμογή των 120 δόσεων από τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας έχει εξαγγείλει πως η νέα ρύθμιση θα ψηφισθεί εντός του τρέχοντος μήνα και θα εφαρμοσθεί τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αυτή θα προβλέπει επανυπολογισμό των ληξιπροθέσμων –απλήρωτων εισφορών του 2002-2016  (με βάση το νόμο Κατρούγκαλου)  η οποία θα οδηγεί σε μείωση 60%-65%. Παράλληλα, θα επανυπολογίζονται  οι προσαυξήσεις στη βάση των νέων  (επανυπολογισθεισών) κύριων οφειλών. 

Δεδομένου ότι θα μειωθούν οι κύριες οφειλές, θα μειωθούν και τα ποσά των προσαυξήσεων.

Δεν θα επανυπολογισθούν τα χρέη προ του 2002, ούτε φυσικά τα χρέη που γεννήθηκαν μετά το 2017 με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Ωστόσο, θα μπορούν να ενταχθούν στο συνολικό "πακέτο" των οφειλών  που θα μπορούν να ρυθμισθούν.

Οι νέες συνολικές οφειλές –μειωμένες κατά 70%  (στο κομμάτι που αφορούν την περίοδο 2002-2016) περίπου- θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση θα αφορά οικονομικά ενεργούς επαγγελματίες και αγρότες, τους οικονομικά ανενεργούς (σ.σ. άνεργους), αλλά και εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω υψηλών ασφαλιστικών χρεών (είτε είναι ακόμα οικονομικά ενεργοί, είτε όχι).

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, και εκείνοι οι οφειλέτες που σήμερα βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση, πχ τη ρύθμιση των "100 δόσεων", την "πάγια ρύθμιση" κλπ.

Έτσι όποιος ήδη "ρυθμισμένος" οφειλέτης το επιθυμεί, θα κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Από τη στιγμή, που εγκριθεί η αίτηση του, θα "σπάει"  -δηλαδή δεν θα ισχύει- η παλιά ρύθμιση.

Φυσικά, όμως, δεν θα "χάνονται" όσα έχει πληρώσει έως τώρα για τα παλιά χρέη, αλλά θα αφαιρεθούν κανονικά από το νέο διαμορφούμενο "πακέτο" χρεών που θα ρυθμισθεί με τις 120 δόσεις.

Συγκεκριμένα, το ποσό το οποίο θα μπορεί να ρυθμίσει θα είναι το υπόλοιπο που έχει απομείνει μετά από τις δόσεις τις οποίες έχει καταβάλλει από την ημερομηνία ένταξης τους στη ρύθμιση.

Το υπόλοιπο θα ανάγεται ξανά στην περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκε το χρέος αυτό, εφόσον αυτήν αφορά τα έτη μεταξύ 2002-2016.

Για την περίοδο αυτή θα επανυπολογισθούν  οι εισφορές με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισμός αυτός, όπως εκείνος –έπειτα- των προσαυξήσεων - θα οδηγεί σε μείωση τους.
Οι νέες συνολικές οφειλές –μαζί με εκείνες προ του 2002 (αν υπάρχουν τέτοιες) αλλά και του 2017 -2018 (επίσης, αν υπάρχουν)- θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις.
Σημειώνεται πάντως, πως η αποδοχή της ένταξης στη νέα ρύθμιση (τόσο από μεριάς των ήδη "ρυθμισμένων όσο και των "ρυθμισμένων" οφειλετών) επανυπολογισμού –μείωσης των παλιών οφειλόμενων εισφορών θα έχει ως αντίτιμο και τη μείωση των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών τους. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com