Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Νέο χαράτσι στους γιατρούς βάζει το υπουργείο Υγείας

Τον "ασκό του Αιόλου” άνοιξε ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει τη θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις για διαγνωστικές εξετάσεις.



Όπως αναφέρουν ιατρικοί σύλλογοι, το υπουργείο Υγείας με την απόφασή του αυτή, κάνει κοινωνική πολιτική στις "πλάτες” των γιατρών, καθώς δεν προβλέπεται κάλυψη της εν λόγω δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυτόματη χρέωση του "λογαριασμού” στους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω των αναγκαστικών επιστροφών του clawback.

Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απηύθυνε πρόσκληση για έκτακτη σύσκεψη φορέων για την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ., απαντώντας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στο αίτημα πολλών ιατρικών συλλόγων και ενώσεων γιατρών για  αντίδραση μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς.

"Πρόκειται επί της ουσίας για την "αρπαγή" (clawback) μεγάλου μέρους του εισοδήματος των γιατρών, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρέχοντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων και δικαίως, χωρίς όμως να έχει προβλέψει την ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μεταβίβαση αυτή του κόστους στις πλάτες των γιατρών αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο, δεδομένου ότι ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία γιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών” τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία "το κράτος μεταβιβάζει την υποχρέωση της δωρεάν παροχής υγείας στον ιδιώτη γιατρό αφού τον εξαναγκάζει να χρεωθεί και να πληρώσει ο ίδιος την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού.

Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με εκτόξευση του clawback του 2019 στα ύψη και είναι πράξη καταλήστευσης των ελάχιστων πόρων αποζημίωσης του εργαστηριακού έργου, ο οποίος πληρώνει ήδη το παλαιό εκβιαστικό clawback ενώ οι τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν ήδη μειωθεί κατά 43%”.

"Με αυτήν την ληστρική τακτική, συντελείται η καταστροφή του διαγνωστικού κλάδου στη χώρα μας, πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με συντεταγμένο και επίμονο τρόπο σε μία εποχή όπου διαφημίζονται "υπερπλεονάσματα" και "διαφυγή" από τα μνημόνια” απαντούσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Τη δημιουργία νέου, χωριστού προϋπολογισμού πρόληψης που θα εξαιρείται από το clawback και τις εκπτώσεις rebate και θα περιλαμβάνει τις εξετάσεις πληθυσμιακής διαλογής και τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από την τροποποίηση της συμμετοχής του ασθενούς στο κόστος των εξετάσεων, με χρηματοδότησή από το  πρωτογενές πλεόνασμα, ζήτησε επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Με ανακοινώσεις τους θέτουν το ζήτημα και οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ). "Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με "αστερόσκονη" και καθρεφτάκια.

Ο Οργανισμός υπόσχεται προληπτική κοινωνική πολιτική αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της "εξόδου" από τα μνημόνια” υπογραμμίζει.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com