Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Λ. Κατσέλη: Κυβέρνηση και τράπεζες θα εργαστούν για την στήριξη της οικονομίας

Συνεργασία τραπεζών και κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας, ζήτησε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία της στο συνέδριο των "Financial Times. Ακόμη, όπως ανέφερε μέσα στο 2010 προωθείται η δημιουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης.


Όπως τόνισε, “οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν στην κρίση από προνομιακή θέση” έτσι πλέον “έχει έρθει η ώρα κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα να εργαστούν συντεταγμένα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και μαζί να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και να ανοίξουν νέες αγορές και να ισχυροποιήσουμε και την παρουσία μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Όσον αφορά το Ταμείο Αναχρηματοδότησης, η υπουργός ανέφερε πως η δημιουργία του προωθείται μέσα στο 2010, καθώς το σχέδιο νόμου για τη ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (HDF) θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση στα μέσα του έτους.

Σύμφωνα με τη Λ. Κατσέλη, στόχος του θα είναι, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, να λειτουργήσει καταλυτικά για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και να προωθήσει νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Το HDF θα αναχρηματοδοτείται μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών ενώ οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν:

1. Να εξορθολογίζει οικονομικά βιώσιμα έργα.
2. Να συντονίζει και να συμμετέχει στη χρηματοδότηση έργων.
3. Να επιβλέπει την εξέλιξη επενδυτικών σχεδίων.
4. Να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για νομοθετικά μέτρα, που θα διευκόλυναν τις επενδύσεις και θα προωθούσαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του ρυθμιστικού πλαισίου.

Απώτερος σκοπός του HDF όπως κατέληξε η Λ. Κατσέλη, είναι “η προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η προώθηση χρηματοδοτικών προϊόντων του HDF για επενδύσεις μικρότερης κλίμακας μέσω του υπάρχοντος δικτύου εμπορικών τραπεζών".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com