Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Αποδείξεις μέχρι 9.000 ευρώ

Λιγότερες αποδείξεις κατά 3.000 ευρώ και με ανώτατο ποσό τα 9.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να προσκομίζουν από του χρόνου οι φορολογούμενοι για τη διατήρηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.


ο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υιοθέτηση μιας κλίμακας εκπιπτόμενων αποδείξεων και η οποία επιφέρει αλλαγές βάσει των αρχικών εξαγγελιών:

1 Οι έχοντες εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ δεν θα προσκομίζουν αποδείξεις. Ουσιαστικά , το αφορολόγητο όριο έχει πέσει στο ποσό αυτό.

2 Για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα προσκομίζεται το 10% του εισοδήματος σε αποδείξεις ήτοι από 100 μέχρι 600 ευρώ.

3 Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 10% για το εισόδημα 6.000 - 12.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό εισοδήματός τους το 30% σε αποδείξεις. Επί παραδείγματι ο έχων εισόδημα 30.000 ευρώ θα προσκομίζει 6.000 ευρώ σε αποδείξεις, έναντι 9.000 ευρώ με τις αρχικές εξαγγελίες. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο για το τμήμα του εισοδήματός του από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα προσκομίζει αποδείξεις 600 ευρώ και για τα υπόλοιπα 18.000 ευρώ οι αποδείξεις είναι 5.400 ευρώ ήτοι συνολικά 6.000 ευρώ.

Ποινή και μπόνους

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, διατηρείται η ποινή του 10% για όσους δεν προσκομίσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, καθώς και το μπόνους του 10% για αποδείξεις μέχρι 15.000 ευρώ.

Στην ευρεία σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων γενικών και ειδικών γραμματέων Ηλ. Πλασκοβίτη, Δ. Γεωργακόπουλου, Δ. Σπινέλη και Γ. Καπελέρη εξετάστηκε και το ζήτημα των τεκμηρίων. Το οικονομικό επιτελείο κατέληξε πως πρέπει να υιοθετηθούν τα τεκμήρια προσδιορισμού του εισοδήματος και όχι του ελέγχου, που ήταν η δεύτερη πρόταση. Δηλαδή, τα τεκμήρια θα ισχύσουν για το σύνολο των φορολογουμένων, πλην των συνταξιούχων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα σενάρια που εξετάζουν ως προς τα τεκμήρια των ακινήτων είναι η καθολική εφαρμογή τους ακόμα και στην ιδιοκατοίκηση και ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ισχύοντος κανόνα, δηλαδή ως ποσοστού, πιθανότατα 3,5% με 4% επί της αντικειμενικής αξίας. Ενδεχόμενο το οποίο κερδίζει έδαφος έναντι της έτερης πρότασης για τεκμαρτό εισόδημα 5 ευρώ ανά τετραγωγικό μέτρο (3 ευρώ σε δευτερεύουσα) κατοικίας.

Τα τεκμήρια θα ισχύσουν και για το σύνολο των αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού (δηλαδή και για τα μικρά), καθώς και για οικιακές βοηθούς, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, κινητά μεγάλης αξίας, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια για αγορά αγαθών (καταναλωτικών και μη), πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη.

Μέχρι τέλος του μήνα

Το πρώτο κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων ανακοινώνεται εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας και θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ώστε να περάσει από δημόσια διαβούλευση. Το σύνολο του φορολογικού θα περάσει από διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com