Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Όλι Ρεν: Πάρτε κι άλλα μέτρα τώρα

Στη λήψη νέων μέτρων, το ταχύτερον δυνατόν, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Κάλεσε τους πολίτες, τα συνδικάτα, αλλά και τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ προέτρεψε τους Έλληνες, “να ελέγξετε το χρέος σας πριν αυτό σας ελέγξει”. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές του με την κυβέρνηση, ευχήθηκε, μιλώντας ελληνικά, «καλό κουράγιο».



Ο Όλι Ρεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Θόδωρο Πάγκαλο, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την Λούκα Κατσέλη, τον Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε αισθάνθηκε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Είπε ότι οι κινήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, παρ' όλα αυτά, χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό τα δημόσια οικονομικά να μπουν σε τάξη”, τόνισε ο Επίτροπος και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

“Αν η κυβέρνηση επιτύχει στην εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης” τόνισε ο κ. Ρεν ενώ προσέθεσε ότι “καμία χώρα δεν μπορεί να ζει μονίμως με μέσα τα οποία δεν διαθέτει". Η ομαλοποίηση, υποστήριξε ο Επίτροπος, πρέπει να γίνει με την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενώ αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, χρησιμοποίησε τη φράση “ελέγξτε το πριν σας ελέγξει αυτό”.

Εκτίμησε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα αποδειχτεί αρκετό για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος. "Γνωρίζω ότι οι Έλληνες έχουν επιχειρηματικό πνεύμα, είναι αποφασισμένοι να πετύχουν και είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουν. Έχετε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

Η κοινοτική στήριξη

Όσον αφορά στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Ευρωζώνη θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν έχει τα μέσα για να το πετύχει. Κληθείς να σχολιάσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, εκτίμησε ότι οι αγορές θα έπρεπε να έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, δεδομένου ότι Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσυπογράφουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

"Κατά τη γνώμη μου, αν και οι αγορές δεν συμπεριφέρονται πάντοτε λογικά, αυτό θα συμβεί", είπε.

14ος μισθός

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, ο Όλι Ρεν απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση τονίζοντας ότι οι ανακοινώσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα, θα γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα περικοπή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Ανάπτυξη

Ερωτηθείς για την αναπτυξιακή διάσταση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο οικονομικός επίτροπος υπογράμμισε ότι θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικό, η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, οι υπουργοί με τους οποίους συνομίλησε του μετέφεραν την πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειες για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Όπως είπε, θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση της Παιδείας και της καινοτομίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Όλι Ρεν, ο οποίος ζήτησε τα νέα μέτρα να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν, διευκρίνισε ότι θα αξιολογηθούν τον Μάρτιο, προκειμένου να "κλειδώσει" η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Η έκθεση του Μαΐου θα αφορά στη δράση για το 2011 και 2012.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com