Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ίδια κριτήρια με την Αθήνα ζητούν οι δήμαρχοι Θεσαλλονίκης

Να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με την Αθήνα ζητούν για τη Θεσσαλονίκη οι δήμαρχοι της πόλης. Κάθε δήμος και 20.000 με 25000 κάτοικοι, ούτως ώστε οι υπό συγκρότηση δήμοι να μην είναι λιγότεροι από 20.


"Όσοι εισηγούνται δήμους- τέρατα των 200.000 και πλέον κατοίκων ή έχουν άγνοια της τοπικής αυτοδιοίκησης ή κινούνται από προσωπικά κίνητρα", λένε δήμαρχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και σημειώνουν ότι : "δεν μπορεί και πάλι να γίνουμε πολίτες β κατηγορίας, άλλα δηλαδή κριτήρια να ισχύουν σε Αθήνα και Πειραιά και άλλα στη Θεσσαλονίκη κι ενώ στον Πειραιά από 17 δήμους να μιλάμε για 11 και στην Αθήνα από 48-35 και στη Θεσσαλονίκη από 45 σε 13".

Οι δήμαρχοι που αντιδρούν και μάλιστα είναι η πλειοψηφία, καταλογίζουν στους εισηγητές της δημιουργίας των "δήμων- τεράτων" ιδιοτελή κριτήρια.

Στην α περιφέρεια Θεσσαλονίκης το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) πρότεινε 9 δήμους, τους : Θεσσαλονίκης - Τριανδρίας, Συκεών - Πεύκων, Ευκαρπίας- Πολίχνης, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού - Μενεμένης, Ευόσμου και Καλαμαριάς. Η πρόταση που τώρα συζητείται είναι για 6, ενώ οι δήμαρχοι επιμένουν , τουλάχιστον, για 8.

Στην β περιφέρεια η πρόταση του ΙΤΑ ήταν για 15, συζητιέται για 9, ενώ η επικρατούσα θέση είναι για 12 έως 13 δήμους.

Η πρόταση για δημιουργία ενιαίου δήμου Σταυρούπολης-Πολίχνης, Ευκαρπίας που εκδηλώθηκε με πρωτοβουλία των δημάρχων τους Σάββα Σερασίδη, Κώστα Θεοδωρίδη και Χαράλαμπου Πανταζόγλου, στην περίπτωση των δύο πρώτων δήμων φαίνεται ότι αναλήφθηκε ερήμην των δημοτικών συμβουλίων. Στη Σταυρούπολη, με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Διαμαντή Παπαδόπουλου 14 δημοτικοί σύμβουλοι (από τους 26) είναι αρνητικοί. Στην Πολίχνη ο Δημήτρης Φερενίδης, της μείζονος αντιπολίτευσης με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι συγκέντρωση υπογραφών των συμβούλων που είναι αρνητικοί βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι τόσο στην περίπτωση αυτή, όσο και στην προηγούμενη θα κατατεθούν στην Ιπποκράτους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com