Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Εντατική προετοιμασία για εκταμίευση της δόσης

Το «σύνδρομο του καλού μαθητή» οδηγεί πλέον την κυβέρνηση σε εντατική προετοιμασία για την εκπλήρωση όλων των όρων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ.




Το μεγάλο αγκάθι της βιωσιμότητας του χρέους δεν δείχνει να... φρενάρει την επιμονή της Αθήνας να προχωρήσουν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες όλες οι προαπαιτούμενες πράξεις και να διευθετηθεί μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια στο θέμα του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να ετοιμαστούν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία που ζητά η τρόικα προκειμένου να μην υπάρχει κανένα άλλοθι για αναβολή της εκταμίευσης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων είναι οι κ. Γιούνκερ, Μπαρόζο και Ρομπάι, ότι «η Ελλάδα έχει συμβάλλει εξ αρχής εποικοδομητικά με προτάσεις στο ζήτημα της βιωσιμότητας. Τώρα είναι η σειρά των δανειστών να συμφωνήσουν». Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο λένε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί για το δημοσιονομικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, ενώ εντός της εβδομάδος ξεκινά η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων Πράξεων που απομένουν.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι για την κυβέρνηση είναι η θεσμοθέτηση του μηχανισμού ελέγχου των δαπανών του προϋπολογισμού, το αποκαλούμενο «ξυπνητήρι» από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο μηχανισμός θα προσδιορισθεί με Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που περιλαμβάνει, κατόπιν επιμονής της τρόικας, ειδική αναφορά στον έλεγχο των δαπανών των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ.

Στην πρώτη παράγραφο της ίδιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου γίνεται σαφές ότι σε έλεγχο δαπανών και αυτόματη αυστηρή διόρθωση δεν υπόκεινται μόνο τα υπουργεία, αλλά και όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή μεταξύ αυτών και τα νοσοκομεία.

Μία δεύτερη Πράξη νομοθετικού περιεχομένου προωθείται προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. Σε αυτή περιλαμβάνονται οι προαπαιτούμενες πράξεις που εκκρεμούν και αφορούν θέματα Δικαιοσύνης, ΕΟΠΥΥ, ΤΑΙΠΕΔ και άλλα, ορισμένα από τα οποία θα ρυθμισθούν και με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Ειδικός λογαριασμός
Το κρίσιμο θέμα του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους παραμένει ανοιχτό. Μπορεί η παρέμβαση της Αγκελα Μέρκελ στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε να οδήγησε στην υποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και ο έλεγχος του Ειδικού Λογαριασμού να παραμένει στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μην περιέρχεται στην ΕΚΤ, όμως το ζήτημα του ρόλου του Μηχανισμού Στήριξης στον λογαριασμό παραμένει ανοιχτό.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να αντιπαρέλθουν τους σκοπέλους με μια γενική διάταξη, στην οποία θα αποτυπώνεται ότι όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ερώτημα παραμένει, ωστόσο, ποια θα είναι η τελική μορφή του συμβιβασμού.

Το μεγάλο αγκάθι, όμως, για να οριστικοποιηθεί η έκθεση της τρόικας και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Στο οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζουν ακόμη και το ενδεχόμενο το ζήτημα να παραπεμφθεί στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου, αν και αξιολογούν θετικά τις δηλώσεις από τη γερμανική πλευρά, που δείχνουν να υπάρχουν δυνατότητες μείωσης του χρέους, και την αναμονή για την τελευταία στιγμή που καλλιεργεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρατηρούν ότι έχει ήδη αναπτυχθεί μια σειρά δυνατοτήτων για τη μείωση του χρέους, από τις οποίες θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθούν ταυτόχρονα η μείωση των επιτοκίων των παλαιών δανείων, η επαναγορά χρέους με χρηματοδότηση από τον Μόνιμο Μηχανισμό ως μια κίνηση one-off και η παραίτηση των κρατών-μελών από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διανέμει η ΕΚΤ στις Κεντρικές Τράπεζες.

Στο οικονομικό επιτελείο αξιολογούν, επίσης, θετικά τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν προτίθεται να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι υπάρχει διάθεση συμβιβασμού ακόμη και για μετάθεση του στόχου της βιωσιμότητας του 120% του ΑΕΠ για το 2022 αντί για το 2020 που είναι η αρχική πρόβλεψη.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com