Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αποδοχές έξι μηνών μέχρι τη σύνταξη

Με την καταβολή προσωρινών συντάξιμων αποδοχών έξι μηνών (αντί των 3) σε όσους συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο θα «καλύψει» η κυβέρνηση την έλλειψη εισοδήματος όσων αποχωρούν από την υπηρεσία και αναμένουν ένα ένα χρόνο ή και περισσότερο (αν έχουν διαδοχική ασφάλιση) για να εισπράξουν την κύρια σύνταξη που δικαιούνται.






Την αύξηση από τρία σε έξι των προσωρινών συντάξιμων αποδοχών ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος προκαλώντας, ωστόσο, σύγχυση καθώς ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει ότι το 2013 το Δημόσιο θα καταβάλει στους συνταξιοδοτούμενους το 50% του τελευταίου μισθού τους μέχρις ότου εκδοθεί η σύνταξη. Στα Ταμεία που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.) το πρόβλημα «αντιμετωπίζεται» με την καταβολή προσωρινής σύνταξης (κοντά στα όρια της κατώτατης των 486 ευρώ). Το ΙΚΑ καταβάλλει σε 37.000 δικαιούχους προσωρινή σύνταξη, αλλά, εκκρεμεί η απονομή 85.300 κύριων και 37.000 επικουρικών συντάξεων.

Επίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρίνισε ότι «δεν απαιτείται να γίνει εντός του 2012 η κατάθεση αίτησης για αναγνώριση πλασματικών χρόνων για να κατοχυρωθούν οι (ευνοϊκότερες) προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού ή προγενέστερου έτους».

Ο ΕΟΠΥΥ
Σχέδιο δράσεων για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΕΟΠΠΥ, στο οποίο περιλαμβάνεται και διεκδίκηση μέρους των ακινήτων τα οποία ανήκουν στα Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΤΑΥΤΕΚΩ),παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς. Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι ο Οργανισμός θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 800 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013. Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έκανε λόγο για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας ότι για κάθε 10.000 ασφαλισμένους, αναλογούν μόλις 1.100 διοικητικοί υπάλληλοι.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com