Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ Ο Μεγάλος Αδελφός στα δίκτυα

Υπό το βλέμμα του Μεγάλου Αδερφού θα λειτουργούν πλέον τα κοινωνικά δίκτυα, σε μια νέα, οργουελική κυβερνοπραγματικότητα.





Οπως αποκαλύπτει η «Guardian», η εταιρεία αμυντικών συστημάτων και κυβερνοασφάλειας Raytheon έχει αναπτύξει λογισμικό που είναι σε θέση να παρακαλουθεί τις κινήσεις των χρηστών και να προβλέπει μελλοντικές συμπεριφορές τους μέσω της συλλογής δεδομένων από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Νέες» παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών καταγγέλλουν ακτιβιστές, ενώ, στον αντίποδα, υπηρεσίες ασφαλείας κρατών φέρονται να εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση του συστήματος.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της βίντεο της Raytheon στο οποίο αναλύεται πώς το σύστημα με την ονομασία RIOT (Rapid Inforamtion Overlay Technology) μπορεί να συλλέγει και να αναλύει «τεράστιο όγκο πληροφοριών» από το Δίκτυο και από σελίδες όπως το Facebook, το Twitter και το Foursquare. Σημειώνεται ότι η συλλογή πληροφοριών από δημόσιες ιστοσελίδες είναι νόμιμη υπό προϋποθέσεις στις περισσότερες χώρες, ειδικά εάν υπάρχουν νομικοί λόγοι.

Η Raytheon που, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, δραστηριοποιείται στους τομείς της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας, των αμυντικών συστήματων και της υψηλής τεχνολογίας, αρνείται ότι έχει πουλήσει το λογισμικό σε πελάτες. Παραδέχεται όμως ότι έχει «μοιραστεί» την τεχνολογία της με την αμερικανική κυβέρνηση και την αγορά, στο πλαίσιο κοινής έρευνας και προσπάθειας, το 2010, για τη δημιουργία εθνικού συστήματος ασφαλείας με δυνατότητες ανάλυσης «τρισεκατομμυρίων δεδομένων» από τον κυβερνοχώρο.

«Τεχνολογία αιχμής υποδεικνύει πώς τα ίδια κοινωνικά δίκτυα που βοήθησαν την Αραβική Ανοιξη να ανθήσει, μπορεί να μετατραπούν σε μηχανές-κατασκόπους που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν τους χρήστες» σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. Υπογραμμίζεται ότι το RIOT παρέχει στο χρήστη του τη δυνατότητα να «αποκτήσει πλήρες προφίλ» για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί κοινωνικά δίκτυα και ανεβάζει πληροφορίες και φωτογραφίες, συγκεντρώνοντας στοιχεία για την εμφάνιση, τις απόψεις, τις δημοσιεύσεις, τους φίλους, τις προτιμήσεις, ακόμη και τις γεωγραφικές τοποθεσίες που επισκέπτεται συχνά. «Ετσι το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει μοτίβα συμπεριφορών και να προβλέψει τις κινήσεις των χρηστών» γράφει η «Guardian».

Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει παλαιότερα δημοσιεύματα (Ιούνιος 2012) του περιοδικού «New Scientist», που υποστήριζαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διερευνούσε τις δυνατότητες εταιρειών για τη δημιουργία λογισμικού ικανού να ανιχνεύει «λέξεις-κλειδιά» σε τουλάχιστον 7 ξένες γλώσσες, ενώ την ίδια περίοδο το FBI ζητούσε δημιουργία λογισμικού συλλογής και επεξεργασίας «χρήσιμων» πληροφοριών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com