Μέσα στις επόμενες ήμερες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των υδατοδρομίων στη χώρα μας με το όποιο δίνεται το πράσινο φως για σχετικές επενδύσεις ακόμα και σε φυσικές περιοχές που το προηγούμενο νομοσχέδιο έβαζε κόκκινες γραμμές.
Το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ την ίδια στιγμή έντονο παραμένει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την ίδρυση υδατοδρομιων σε πολλές περιοχές στην χώρα μας.
Από τις βασικότερες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο και οι οποίες προέκυψαν από την δημόσια διαβούλευση είναι ότι προβλέπεται η λειτουργία υδατοδρομίου σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «Natura 2000».
Ο συγκεκριμένος όρος απαλείφτηκε μετά από προτάσεις εμπλεκόμενων φορέων καθώς απέκλειε σχετικές επενδύσεις κυρίως στα νησιά του Ιονίου καθώς δεν θα μπορούσαν να οροθετηθούν υδατοδρόμια.
Επίσης μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία στη διαδικασία για την δανειοδότηση των υδατοδρομίων που στο προηγούμενο νομοσχέδιο είχε προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις.
Ειδικότερα οι αλλαγές προβλέπουν:
- Τη χορήγηση άδειας αόριστης διάρκειας γα τη λειτουργία ενός υδατοδρομίου. Αρχικά προβλεπόταν διάρκεια δέκα χρόνων.
- Στα υδάτινα πεδία, δηλαδή τις περιοχές που εξυπηρετούν έκτακτες πτήσεις εκτός υδατοδρομίων, θα ανατίθεται πλέον η ευθύνη στον πιλότο για την προσθαλάσσωση καθώς απαλείφεται ο όρος που προέβλεπε ότι τα υδάτινα πεδία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτογραμμή.
- Η μείωση των μελών της Επιτροπής λειτουργίας Υδατοδρομίων από οκτώ σε τέσσερα (2 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, 1 από το Λιμενικό και 1 από την Αστυνομία).
- Η επαναφορά σε ισχύ παλαιότερων διατάξεων σε θέματα πυρόσβεσης που προέβλεπαν την ύπαρξη έξι κινητών στοιχείων πυρόσβεσης.
- Η διενέργεια ελέγχων ασφαλείας επιβατών και αποσκευών από εξειδικευμένες εταιρίες ή από τον ίδιο τον φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου κατόπιν εκπαίδευσης και πιστοποίησης από την ΥΠΑ.
- Η ανάθεση στο φορέα λειτουργίας της ασφάλειας του υδατοδρομίου.
Η ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των υδαροδρομιων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά.
Η AirseaLines καναδικών συμφερόντων που είχε επενδύσει πάνω από 25 εκατ. ευρώ και εκτελούσε πτήσεις με υδροπλάνα στη χώρα μας αν και εξαναγκάστηκε σε λουκέτο εξαιτίας της ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου έχει εκφράζει επανειλημμένα το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην ελληνική αγορά. Μάλιστα ο Καναδός πρέσβης έχει μεταφέρει προς τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη την θέληση της εταιρεία να επιστρέψει στην χώρα μας και να συνεχίσει το έργο της.
Η εταιρεία πραγματοποιούσε πτήσεις προς τα νησιά του Ιονίου από την Πάτρα και τα Γιάννενα αλλά και την πόλη του Βόλου, ενώ εξυπηρετούσε και προορισμούς του εξωτερικού. Τελικώς, αποχώρησε από την αγορά το 2009 και αφού προηγουμένως στα 4 χρόνια της λειτουργίας της έκανε 18.500 πτήσεις και είχε μεταφέρει 180.000 επιβάτες.