Απολύσεις, πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και φορολογικά έσοδα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από τους Κ. Μαζούχ, Π. Τόμσεν και Μ. Μορς οι οποίοι, εκτός απροόπτου αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου, με αρχές Μαρτίου.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα, από την οποία θα εξαρτηθεί η αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου, με βασικό -και πολιτικά επώδυνο- προαπαιτούμενο, την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων την προσεχή διετία και πρώτο σταθμό τη «διαθεσιμότητα - κινητικότητα» τουλάχιστον 25.000 υπαλλήλων φέτος.
Σε 15 ημέρες
Σύμφωνα με πληροφορίες η «κάθοδος» της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 25 Φεβρουαρίου, με την έλευση των πρώτων τεχνικών κλιμακίων, ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν οι επικεφαλής θα έλθουν τότε ή λίγες μέρες αργότερα. Σε κάθε περίπτωση σε περίπου 15 μέρες ξεκινά ο νέος γύρος αξιολόγησης, στον οποίο Ελλάδα, τρόικα και αγορές αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η έκβαση του θα είναι μια πρώτη καθοριστική ένδειξη για την προοπτική σταθεροποίησης της οικονομίας, που συνιστά και το μεγάλο ζητούμενο, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη από το τέλος της φετινής χρονιάς.
Ο νέος έλεγχος θα αποτελέσει τη βάση για την αναθεώρηση του Μνημονίου, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της ύφεσης, την κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την πρόοδο στο ευρύτερο κομμάτι των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίτευξη χαμηλότερων τιμών στην αγορά.
Παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με την τρόικα τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν πως στη φάση αυτή τρία είναι τα «μέτωπα» που θα απασχολήσουν κυρίως την τρόικα: Η δέσμευση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συρρίκνωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με αυστηρούς ποσοτικούς στόχους, οι αποκρατικοποιήσεις και τα φορολογικά έσοδα, τομέας στον οποίο ήδη έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», καθώς με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς εμφανίζουν μαύρη τρύπα 305 εκατ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το πλαίσιο αυτού του ελέχγου είναι ανελαστικό καθώς έχει ήδη υπάρξει συμφωνία να ενεργοποιηθούν αυτομάτως ρήτρες απόκλισης, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, είτε από φόρους ή/και από αποκρατικοποιήσεις, με την αναγκαστική λήψη πρόσθετων μέτρων, ενδεχόμενο που απεύχεται η ελληνική πλευρά.
Πειστικά επιχειρήματα
Έτσι, στις λίγες μέρες που απομένουν έως την έναρξη του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διαμορφώσει πειστική επιχειρηματολογία για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού και την προοπτική των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες πιέσεις για πρόσθετα μέτρα. Ενδεχόμενο που στην κυβέρνηση, αλλά και την τρόικα φοβούνται πως θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύκλο πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων, οδηγώντας σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση ενός ούτως ή άλλως εύθραυστου κλίματος που κυριαρχεί στη χώρα, υπό το βάρος της πολυετούς ύφεσης, της εκρηκτικής ανεργίας και της ασφυκτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.