Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Θετική έκθεση από Κομισιόν αλλά με... αστερίσκους

Την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής χαιρετίζει η Κομισιόν, διατυπώνοντας πάντως σειρά επιφυλάξεων για την αποφασιστικότητα της «ευάλωτης» κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.





Η επιτροπή στη νέα έκθεση αξιολόγησης που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες προειδοποιεί πως οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών συνιστούν προϋπόθεση για επιστροφή της ανάπτυξης το 2014 και τη μείωση των τιμών, τονίζοντας παράλληλα πως ενδεχόμενη αποτυχία στη φορολογική μεταρρύθμιση θα «φέρει» πρόσθετα μέτρα. Η Κομισιόν υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. εμφανιζόταν χθες θετικό, υπό όρους, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά επιφυλακτικό στην επέκταση της μείωσης των φόρων σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στις επιχειρήσεις.

Η επιτροπή, εντοπίζει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διατηρώντας όμως το φετινό στόχο των εσόδων στα 2,6 δισ. ευρώ χωρίς να τον αναθεωρεί στα 2 δισ. όπως είχε αρχικά διαρρεύσει. Τόσο στην έκθεση, όσο και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που τη συνοδεύει γίνεται σαφής αναφορά στην εξέταση σχεδίου τιτλοποιήσεων ακινήτων που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την άντληση περαιτέρω εσόδων, μέσω και της συμμετοχής διεθνών επενδυτών.
Θετική έκθεση από Κομισιόν αλλά με... αστερίσκους

Σύμφωνα με την Επιτροπή:

1. Σημειώνεται σταθερή βελτίωση στα δημοσιονομικά, προχωρεί η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, εξελίσσονται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

2. Θα πρέπει όμως να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να μειωθούν οι τιμές. Εάν δεν γίνει, προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος να μετατεθεί χρονικά ο στόχος ανάκαμψης το 2014.

3. Απαιτείται προσπάθεια στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της φορολογικής διοίκησης, με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, η επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι αν δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις -δηλαδή πρόσθετα μέτρα- για να καλυφθεί ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό. Από τις τελευταίες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προσδοκώνται έσοδα 2 δισ. το 2014, ενώ από τα ακίνητα προβλέπεται είσπραξη τουλάχιστον 2,7 δισ. το 2014 με την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου για τον οποίο θα ληφθούν υπόψιν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που αναμένεται να αναπροσαρμοστούν τον Ιούνιο.

4. Απαιτείται να συνεχιστεί η ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, με θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητα και τις επενδύσεις. Μεταξύ των κινδύνων σε αυτή τη διαδικασία είναι για την Κομισιόν:

H αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα, με δεδομένο τον ευάλωτο χαρακτήρα της κυβέρνησης συνασπισμού που διαθέτει «σχετικά μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Οι επιπτώσεις από τη δημοσιονομική εξυγίανση και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Ενδεχόμενες αντιδράσεις στην προώθηση της φορολογικής και δημόσιας διοίκησης που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα αναγκαία έσοδα και στην απαιτούμενη προσαρμογή των μισθών, περιορίζοντας τα οφέλη από την ανάκτηση της παραγωγικότητας.

5. Προϋπόθεση για την Επιτροπή είναι η συνδρομή του τραπεζικού τομέα μετά την ανακεφαλοποίηση και η ισχυρή επιστροφή ξένων κεφαλαίων.

Εκθεση Κομισιόν

Οι συστάσεις

Τιτλοποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου για μείωση χρέους.
Ετήσιο πλαφόν στον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.
Επιφυλάξεις για τη μείωση φόρων, αλλά και του ΦΠΑ στην εστίαση.
Αυτόματη παρακράτηση ληξιπρόθεσμων χρεών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κάτω από 15%.
Μέχρι τέλος Ιουνίου, νομοσχέδιο για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Ευελιξία για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές.
Ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών έως τις 15 Ιουνίου.

Οι κίνδυνοι

Αδυναμία περιστολής φοροδιαφυγής.
Δυσκολία επιστροφής σε ανάπτυξη.
Αντίσταση και καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Υστέρηση εσόδων και ενδεχόμενες αποκλίσεις.
«Ευάλωτη» κυβερνητική πλειοψηφία.
Υψηλές τιμές στην αγορά.
Επικαιροποιημένο Μηνομόνιο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Δημοσιονομικά
Στo τέλος Αυγούστου αναμένεται να προσδιοριστούν σε πρώτη φάση τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2015 - 2016, ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα αξιολογηθούν από την τρόικα, το φθινόπωρο. Θα επικεντρωθούν σε νέες περικοπές φοροαπαλλαγών, χρονική επιμήκυνση εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, στοχευμένες περικοπές δαπανών. Ανοικτό και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων και για το 2014.

Τράπεζες

Εως τις 15 Ιουλίου πρέπει να παρουσιαστεί νέα στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα.
Οι 4 συστημικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση, θα παραμείνουν εγγυητές του συστήματος, απορροφώντας όποιες μη συστημικές, απαιτηθεί.
Τ.Τ. και Νέα Proton Bank θα πωληθούν ως τις 15 Ιουλίου.
Οι τράπεζες δεν θα καταβάλουν μερίσματα για τις προνομιούχες μετοχές εκτός εάν πραγματοποιήσουν κέρδη.
Αλλάζει η μεθοδολογία των στρες τεστ που θα ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο.

Δημόσιο
Τον Ιούνιο, θέλουμε 12.500 ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων που θα βγουνε στην κινητικότητα, δήλωσε χθες υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος, ενώ εξέφρασε απορία γιατί δυσκολεύεται το Δημόσιο να απολύσει όσους κοροϊδεύουν, δεν προσέρχονται στη δουλειά ή έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά. To Μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, κατ' έτος και μέχρι το 2016. Το 2013, οι εργαζόμενοι εκτιμώνται σε 691.493, το 2014 σε 664.950, το 2015 σε 643.367 και το 2016 σε 624.000. Τονίζεται πως «υποχρεωτικές αποχωρήσεις, σε μεγάλο ποσοστό, είναι επείγουσες για να δοθεί δυνατότητα για αναγκαίες προσλήψεις».

Ενέργεια
Μετά τη ΔΕΠΑ, σειρά για πώληση παίρνουν τα ΕΛΠΕ τον Ιούνιο. Νέες μειώσεις και περιορισμοί έρχονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά και προωθούνται δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ισχύος τουλάχιστον 1.600 MW. Αναπροσαρμόζονται οι συμβάσεις πώλησης ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ, εν λειτουργία, και φωτοβολταϊκών, ενώ για τις νέες μονάδες οι εγγυημένες τιμές θα επανεξετάζονται, ανά 6μηνο. Αναπρόσαρμόζεται η έκτακτη εισφορά στο τζίρο των μονάδων ΑΠΕ τον Ιούλιο, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο 2014, αυξάνεται το τέλος λιγνίτη και επιβάλλεται εισφορά στις υδροηλεκτρικές μονάδες ΔΕΗ.

Εργασία - Ταμεία
Η Ε.Ε. ζητά «επείγουσα» -από τον Ιούνιο- εφαρμογή προγραμμάτων για τους ανέργους, «βλέποντας» την ανεργία ψηλά έως τα τέλη του 2014. Ζητά, επιβολή το 2014 της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων και μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, των «μαϊμού συντάξεων», περιορισμό αναπηρικών και επικουρικών συντάξεων, ώστε να αποφευχθούν νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Υγεία - Φαρμακευτική δαπάνη
Έως τον Ιούνιο, το κέρδος των φαρμακοποιών θα πρέπει να «πέσει» κάτω από το 15%. Καθυστερήσεις καταγράφονται, στη χρήση γενόσημων φαρμάκων, που πρέπει να φθάσει έως τον Δεκέμβριο στο 60% και στις μετακινήσεις προσωπικού των νοσοκομείων. Ζητά νέες μειώσεις στις τιμές των «ακριβών φαρμάκων».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com