Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Δάνεια για επενδυτικά σχέδια

Κάθε επιχείρηση χρηματοδοτείται για ένα επενδυτικό σχέδιο. Το ελάχιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και το μέγιστο σε 800.000 ευρώ.




Επιλέξιμες δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι όσες έχουν εγκριθεί και έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό Ν. 3299/2004, σε άλλο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης ή σε εγκριτική απόφαση της τράπεζας, εφόσον το δάνειο αφορά στην χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου. Επίσης και επενδυτικά σχέδια τα οποία δεν εντάχθηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί. Η διάρκεια του δανείου ορίζεται κατ' ελάχιστο σε πέντε έτη και με μέγιστη διάρκεια 12 έτη, αρχής γενομένης από την πρώτη εκταμίευση.

Το δάνειο αποπληρώνεται με τον τρόπο που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης. Υπάρχει δυνατότητα έντοκης περιόδου χάριτος έως δύο έτη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη διάρκεια του δανείου. Κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος, καταβάλλονται μόνο οι τόκοι. Σε περίπτωση πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής αυτή γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση (π.χ. ποινή πρόωρης εξόφλησης). Και για τις δύο κατηγορίες δανείων οι ενδιαφερόμενοι επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι μη επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι οι προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στις ισχύουσες κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν όσες έχουν πάρει παράνομες ενισχύσεις και μάλιστα για επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί εντολή ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, με την οποία οι ενισχύσεις κηρύσσονται παράνομες και ασυμβίβαστες με την Κοινή Αγορά.

Δεν έχουν δικαίωμα δανειοδότησης οι μη συνεπείς επιχειρήσεις έναντι ΕΤΕΑΝ ΑΕ, δηλαδή εκείνες οι οποίες έχουν λάβει την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ σε προγράμματα που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και εμφανίζουν ασυνέπεια (ληξιπροθεσμία) στο εγγυημένο δάνειο. Επίσης, αποκλείονται:

Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οι Δημοτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι Δημόσιοι Οργανισμοί.
Οι Επιχειρήσεις του Χρηματοπιστωτικού και Χρηματοοικονομικού Τομέα (Τράπεζες, Εταιρείες Venture Capital, ΕΚΕΣ, Εταιρείες Leasing, Eταιρείες Factoring, Ασφαλιστικές Εταιρείες, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ, ΕΛΔΕ κ.λπ.)
Τα Νομικά Πρόσωπα ή Ενώσεις Προσώπων ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι κ.λπ.)
Για την επιλεξιμότητα ή μη επιχειρήσεων με μεικτή δραστηριότητα (ήτοι επιχείρηση που δραστηριοποιείται π.χ. στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων καθώς και στον τριτογενή τομέα), θα λαμβάνεται υπόψη η δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα (της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσεως). Ακόμη δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:
Στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου
Στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων
Στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις και όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς
με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, εφόσον η αιτούμενη ενίσχυση συνδέεται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.
Στον τομέα του άνθρακα.
Στον κλάδο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων εφόσον η αιτούμενη ενίσχυση αφορά την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com