Στο «κόκκινο» βρίσκονται πλέον οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ περί τα 178 εκατ. ευρώ -clawback- από χρήματα όμως που δεν έχουν εισπράξει!
Ο οργανισμός εξακολουθεί να οφείλει στις ιδιωτικές κλινικές 535 εκατ. ευρώ για νοσήλια των ασφαλισμένων του που συσσωρεύτηκαν από το 2006 έως 31/12/2011, περί τα 60 εκατ. για τιμολόγια του 2012 ενώ το 2013 έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές που φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Μόλις την Τετάρτη εξοφλήθηκαν μέρος των οφειλών (περί τα 30 εκατ. ευρώ - του Φεβρουαρίου του 2013).
Και ενώ ο ΕΟΠΥΥ είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του έναντι των ιδιωτικών κλινικών, ζητά να καταβάλλουν την υπέρβαση της δαπάνης στον σχετικό κωδικό. Συγκεκριμένα, στον κωδικό του προϋπολογισμού του οργανισμού που αφορά τις ιδιωτικές κλινικές έχει προβλεφθεί ότι η δαπάνη για το 2013 είναι 520 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο κωδικό όμως -όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών- αυθαίρετα έχουν συμπεριληφθεί νοσηλευτικές μονάδες ειδικού καθεστώτος (π.χ. Ωνάσειο, Ντυνάν), προνοιακά ιδρύματα, μονάδες τεχνητού νεφρού, κέντρα αποκατάστασης κ.ά. με αποτέλεσμα το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Δαπάνες
Αποτέλεσμα είναι -σημείωσαν- να καταγράφεται υπέρβαση της δαπάνης την οποία ο ΕΟΠΥΥ υπολογίζει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία απαιτεί -μέσω του clawback» από τις ιδιωτικές κλινικές.
Στα προβλήματα του κλάδου και στα... παράδοξα του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ανδρέας Καρταπάνης προανήγγειλε κινητοποιήσεις του κλάδου, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του ΕΟΠΥΥ. Ο σύνδεσμος μάλιστα προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματά του θα προχωρήσει σε νομικές διώξεις πιθανών υπευθύνων. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των κλινικών έδωσαν περιθώριο δύο εβδομάδων στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για εξεύρεση λύσης, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, δηλαδή θα ζητούν από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ την άμεση καταβολή μετρητών προκειμένου να τους παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καρταπάνης στις συνεχείς αθετήσεις υπογεγραμμένων συμφωνιών που «αποφασίζονται και διατάσσονται» από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εν κρυπτό στο τέλος Αυγούστου αναρτήθηκαν από τον οργανισμό αποφάσεις σε βάρος των κλινικών, την ώρα που μιλούσαμε με τον υπουργό ώστε να μην αντιδράσουμε».
Κατήγγειλε μάλιστα ότι δίνονται πλασματικά στοιχεία στην τρόικα προκειμένου να ληφθούν μέτρα εναντίον του κλάδου της ιδιωτικής υγείας. Ήδη οι εταιρείες του κλάδου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την περίπτωση του clawback, ενώ επιφυλάσσονται κάθε νομικού τους δικαιώματος για νομικές ενέργειες εφ' όλης της ύλης, όπως είπε ο κ. Καρταπάνης.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου περιλαμβάνονται: Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων και από το δημόσιο τομέα, να μεταφερθούν οι κωδικοί στην κατηγορία που πρέπει, να υπάρξει διαφοροποίηση τιμολογίων, ανάλογα με το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει κάθε κλινική, να υπάρξει για το 2014 προϋπολογισμός ανά κλινική, προκειμένου οι κλινικές να γνωρίζουν μέχρι ποιου σημείου υπηρεσίες θα προσφέρουν και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Οφειλές
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο, ο σύνδεσμος ανέφερε ότι αν και τα χρήματα υπάρχουν δεν δίδονται στην αγορά. Ενδεικτικά ο κ. Καρταπάνης ανέφερε ότι από τις παλαιές οφειλές, έως το 2011, μόλις το 6% - 7% έχει αποπληρωθεί. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοπληρωτή αποτελεί ο ΟΓΑ που χρωστάει στις κλινικές περί τα 117 εκατ. ευρώ και από αυτά έχει εξοφλήσει μόλις 2 εκατ. ευρώ! Επικαλέστηκαν μάλιστα δήλωση του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, σύμφωνα με την οποία χρειάζονται 116 μήνες για να γίνει η εκκαθάριση των τιμολογίων!
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών υποστήριξαν ότι την τελευταία διετία έχει στοχοποιηθεί ο κλάδος και κατήγγειλαν τους αρμοδίους πως «μαγειρεύουν» τα στοιχεία για να παρουσιάζουν μαγική εικόνα στην τρόικα. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκαν πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τρόικα για το κόστος ανά ασθενή. Συγκεκριμένα, όπως είπαν, ενώ προς την τρόικα αναφέρθηκε από την κυβέρνηση ότι το κόστος των ιδιωτικών κλινικών είναι 1.000 ευρώ ανά ασθενή και στον δημόσιο τομέα 752 ευρώ, στα «ψιλά γράμματα» αναφερόταν ότι υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση (άλλες υποχρεώσεις) ύψους 2.500 ευρώ ανά ασθενή για την περίπτωση του δημόσιου τομέα.
Καταλήγοντας τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, υπογράμμισαν ότι «έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν» και ζήτησαν από τον ΕΟΠΥΥ να τηρεί τις συμφωνίες.
Πληρωμές μετ' εμποδίων
Ο Οργανισμός εξακολουθεί να οφείλει στις ιδιωτικές κλινικές 535 εκατ. ευρώ για νοσήλια των ασφαλισμένων του, που συσσωρεύτηκαν από το 2006 έως 31/12/2011.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών υποστήριξαν ότι την τελευταία διετία έχει στοχοποιηθεί ο κλάδος και κατήγγειλαν τους αρμοδίους πως «μαγειρεύουν» τα στοιχεία για να παρουσιάζουν μαγική εικόνα στην τρόικα.
Το κόστος των ιδιωτικών κλινικών είναι 1.000 ευρώ ανά ασθενή και στον δημόσιο τομέα 752 ευρώ, στα «ψιλά γράμματα» αναφερόταν ότι υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση (άλλες υποχρεώσεις) ύψους 2.500 ευρώ ανά ασθενή για την περίπτωση του δημόσιου τομέα.