Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Χρονοδιάγραμμα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες είναι αναγκαίο να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2014 και τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014- 2017. Επίσης, να προετοιμάσει το έδαφος για την έναρξη του επίσημου διαλόγου για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.





Στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» που εκδίδει η Eurobank παρουσιάζει τις δράσεις που είναι αναγκαίο να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, τα προβλήματα που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής στην εφαρμογή τους, καθώς και τις προτάσεις.

Η ολοκλήρωση των δράσεων του πίνακα (με την εξαίρεση της πρώτης δράσης) προϋποθέτει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, καθώς και την αύξησή του για τα επόμενα χρόνια (ο στόχος για το 2014 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ή 1,6% του ΑΕΠ, 3,0% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016 κ.τ.λ). Μεταβολή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο από το 2014 και μετά μπορεί να υπάρξει μόνο αν κάτι τέτοιο προβλεφθεί στην αναμενόμενη (για την άνοιξη του 2014) συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Μεταρρυθμίσεις
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, βασική υπόθεση είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από την παρούσα αξιολόγηση θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες τρεις (Δεκέμβριος 2013, Μάρτιος 2014 και Ιούνιος 2014) μέχρι να λήξει η χρηματοδότηση από τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ αλλά και οι σχετικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι το 2016. Συνεπώς, ο χρόνος για τη λήξη της χρηματοδότησης είναι περιορισμένος. Κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή είναι δυνατό να προκαλέσει και ανάλογη καθυστέρηση κυρίως στις αποφάσεις για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας του χρέους που θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com