Με το μαραθώνιο κύκλο διαβουλεύσεων του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, κορυφώνεται η πολυεπίπεδη «μάχη» για την Ελλάδα σε δύο «μέτωπα»:
Οριστικοποίηση, αποδεκτής από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - Κομισιόν - ΕΚΤ, ευρωπαϊκής πρότασης για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 με «κλειδί» την παροχή «διευκολύνσεων» από την ΕΚΤ, και για νέα απομείωση του χρέους και την επίτευξη συμβιβασμού στο επίμαχο για την Αθήνα «μέτωπο» του δημοσιονομικού κενού στην τριετία 2014 - 2016. Θέμα στο οποίο η κυβέρνηση τηρεί σκληρή γραμμή, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα, οριζόντια, δημοσιονομικά μέτρα, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά χθες από τον Τόμας Βίζερ «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα». Δηλαδή οι πιστωτές να βρουν λύση, άμεσα, για χρηματοδοτικό κενό και χρέος, ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας, αφού η Ελλάδα, από την πλευρά της, τηρεί τη συμφωνία και επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα.
Εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, δημοσίευμα στη γερμανική Die Zeit χθες «φωτογράφιζε» τρεις πυλώνες μιας πιθανής λύσης για την Ελλάδα, με «γερμανική σφραγίδα»:
Λύση χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα
1. Την κάλυψη χρηματοδοτικού κενού περίπου 4 δισ. ευρώ το 2014 με διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δύο επίπεδα. Το άνοιγμα «γραμμής πίστωσης», ώστε οι ιδιωτικές τράπεζες να απορροφούν αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων δίνοντάς τα ως collateral στην ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας και τη χρήση αδιάθετων κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι προκαλείται χρηματοδοτικό κενό κυρίως εξαιτίας της άρνησης εθνικών κεντρικών τραπεζών, ιδιαίτερα της γαλλικής, να συναινέσουν στη χρονική μετακύλιση ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
2. Νέα παρέμβαση στο χρέος με παράταση στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων από την Ε.Ε. ή/και με νέες μειώσεις των επιτοκίων.
3. Πιθανή νέα χρηματοδότηση, καθώς θεωρείται απίθανη η επαρκής πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, με δάνειο - γέφυρα έως τις αρχές του 2016, το ύψος του οποίου, χρηματοοικονομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα προσδιόριζαν σε «υψηλό μονοψήφιο αριθμό δισ. ευρώ».
«Να βρουν λύση οι πιστωτές»
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χθες πως δεν υπάρχει περιθώριο για οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εκτιμώντας πως το χρηματοδοτικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί με νέο δάνειο και κατ' επέκταση με νέο Μνημόνιο. Όπως σημείωναν, οι εταίροι μας πρέπει να τηρήσουν το δικό τους μέρος στη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, αφού εμείς επιτυγχάνουμε πρωτογενές πλεόνασμα, επιμένοντας στην οδό της χρονικής μετακύλισης του χρέους, νέων μειώσεων επιτοκίων και χρηματοδότηση της χώρας από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου. «Αυτή τη φορά η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δικαιούται να ζητήσει το ίδιο από τους εταίρους. Δηλαδή, ακόμη και ο Όλι Ρεν και ο Γ. Ντάισελμπλουμ συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικό δημοσιονομικό κενό», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.
Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τόνισε, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση που θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Για το χρηματοδοτικό κενό, είπε, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου, είναι υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουν. «Να βρουν λύση οι πιστωτές μας», δήλωσε κατηγορηματικά.
Γ. Στουρνάρας: Όλα στο τραπέζι
Όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας όταν ερωτήθηκε χθες, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη, υπό τον Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup, για το ενδεχόμενο συνδυασμού δανείου γέφυρας και χρονικής μετακύλισης ομολόγων και εάν το τελευταίο παραμένει στο τραπέζι. Όπως είπε συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις και οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα ληφθούν προς το τέλος του έτους.
Νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την πρωινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Τόμας Βίζερ ,στην οποία εξετάστηκε η δέσμη των ελληνικών προτάσεων για χρέος και χρηματοδοτικό κενό, διευκρίνιζε: «Οι αποφάσεις θα μπουν στην τελική ευθεία, αφού η Eurostat πιστοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, που αναμένεται τον Απρίλιο. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο προγραμματισμός για τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, ως προς την προοπτική ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Οι ελληνικές προτάσεις
Για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, η Αθήνα έχει εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, τη χρονική μετακύλιση ομολόγων που εκδόθηκαν το 2009 και λήγουν τον Μάρτιο του 2014, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τραπεζών, έναντι προνομιούχων μετοχών. Εισήγηση που, πληροφορίες αναφέρουν, παραμένει μαχητή, αν και υπάρχουν ενστάσεις κυρίως από την ΕΚΤ. Για το χρέος η ελληνική πρόταση επικεντρώνεται κυρίως: Σε γενναίο ετεροχρονισμό των πληρωμών των δανείων από την Ε.Ε., ενδεχομένως με παράταση έως και 50 χρόνια, για το πρώτο πακέτο των 55 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείονται ανάλογες παρεμβάσεις και στο μεγάλο δάνειο των 130 δισ. από τον EFSF και νέες μειώσεις των επιτοκίων.
Ομόλογα
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πάλι σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό που κατέγραφαν μετά την κρίση (ύστερα από τον Μάρτιο του 2012), αφού η αισιοδοξία στις πιο εύθραυστες περιοχές της Ευρωζώνης και η αναβάθμιση της επενδυτικής βάσης πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω, υποστηρίζει η Wall Street Journal.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley, P. Batori, θετικά επιδρά η σύνδεση της Ελλάδας με Πορτογαλία και Ιρλανδία, παρά το ότι η Ελλάδα έχει ακόμη εμπόδια να αντιμετωπίσει. Όπως, η αξιολόγηση της τρόικας και τα νέα τραπεζικά stress tests. Θετικά επιδρά και η αναβάθμιση της επενδυτικής βάσης. «Πραγματικά κεφάλαια», όπως ασφαλιστικά ταμεία και μεγάλοι θεσμικοί, «παίρνουν» κομμάτι από τα hedge funds.