Την κατάθεση, άμεσα, πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας, όμως αφήστε τους υπαινιγμούς γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία Εξεταστική Επιτροπή. Είναι τόσο καθαρή η θέση της σημερινής κυβέρνησης που δεν την φοβίζει τίποτα Ελπίζω το μήνυμα σας να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση» ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού 'Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
«Σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου 'Αμυνας είναι να δοθεί τέλος στις αρχικές αμαρτωλές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων συναλλαγών. Αν κάποιοι κάποτε δεν είχαν υποβρυχίως λειτουργήσει, δεν θα υπήρχε πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι με την εκτελεστική συμφωνία για τα ναυπηγεία, που κυρώθηκε το 2010, ρυθμίστηκαν οι δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούσαν.
«Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν σας βαραίνουν προσωπικά. Βαραίνουν όμως την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε. Το 2010 η σύμβαση που υπεγράφη από τους τότε υπουργούς Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου όχι μόνο δεν διευκόλυνε να φύγουμε από αυτόν τον βρώμικο αγωγό, αλλά αυτός ο αγωγός δεν έκλεισε, δεν αποστειρώθηκε αλλά συνέχισε να ρέει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «στη σύμβαση του 2010 που φέρει τη σφραγίδα Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου, υπάρχει οσμή σκανδάλου. Πρέπει να εξετάσουμε πλήρως την υπόθεση. Δεν είναι μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος το πρόβλημα της διαπλοκής και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στη χώρα».
«Στόχος μας είναι να διαφυλαχθεί τόσο η ναυπηγοεπισκευαστική δυνατότητα της χώρας όσο και η περιουσία του κράτους και του πολεμικού ναυτικού» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος ενώ λίγο αργότερα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει προς τους δημοσιογράφους ότι όλες οι αναφορές του, σε καμία περίπτωση δεν είχαν σχέση με τις ενέργειες που έγιναν μετά το 2010, αλλά την προηγούμενη περίοδο που ξεκινούσε από το 2000 και αφορούσαν τον κ. Τσοχατζόπουλο.
«Ουδεμία μεταβολή δεν θα γίνει στην καταβολή των πληρωμών, αν δεν επιλυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν. Καμία λύση δεν θα υπάρξει χωρίς να ενημερωθεί και να εγκρίνει η Βουλή, η οποία θα κληθεί να κυρώσει τυχόν τροποποίηση της σύμβασης. Αν δεν επανέλθει η λειτουργία των ναυπηγείων θα πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Τα χρονικά περιθώρια στένεψαν. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου 'Αμυνας, κρατά σταθερά αποστάσεις από τη στάση της ιδιοκτησίας και έχει δηλώσει ότι χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, δεν θα εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ αν δεν έχει εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ αν δεν παραδοθούν τα υποβρύχια» διαβεβαίωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «οι Έλληνες φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο, πλήρωσαν βαρύ τίμημα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια, τα οποία στερούνται όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ 1200 απολυμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο».
«Πως είναι δυνατόν να ψηφίζεται στη Βουλή νόμος για τα υποβρύχια και το ελληνικό δημόσιο να χάνει αντισταθμιστικά οφέλη, να αναλαμβάνει ένας ψευτοεπενδυτής χωρίς κανένα εχέγγυο, να μη βάζει ούτε ένα ευρώ, αντίθετα εισπράττει 350 εκατ. ευρώ και να κρατά ενέχυρο μέσα στα ελληνικά Ναυπηγεία 4 ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια; Στα ναυπηγεία συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Δεν είναι δυνατόν, σε περίοδο φτώχειας και τραγωδίας της χώρας, μια περιουσία 2,5 δισ. ευρώ να σκουριάζει. Αυτή την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι. 'Αμεσα, θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο και σας προκαλώ να την υποστηρίξετε. Παράλληλα, θα παραπέμψουμε στον ανακριτή όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή μας, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλη υποκρισία της ΕΕ καθώς, όπως είπε, εκφράζει αντιρρήσεις προς την ελληνική πλευρά για ενίσχυση των ναυπηγείων της, την ίδια ώρα που σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών έχουν πάρει θετικές αποφάσεις καλώντας την κυβέρνηση να κάνει παρέμβαση.
Ανταπαντώντας, ο κ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων μείζον εθνικό θέμα για το οποίο όλοι νοιάζονται το ίδιο.
« Κοινός τόπος είναι να συμφωνήσουμε σε μια κοινή πορεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, κάτω από όρους διαφάνειας και με πλήρη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Το υπουργείο 'Αμυνας, συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών για την συνολική αντιμετώπιση της τύχης των ναυπηγείων και τηρείται πλήρες ιστορικό αρχείο της όλης εξέλιξης κατασκευής των υποβρυχίων με πλήρη οικονομικά στοιχεία» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.