Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το Bloomberg επαναφέρει το σενάριο κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σενάρια κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στο πρακτορείο Bloomberg, το οποίο τούς αφιερώνει, μάλιστα, το κεντρικό άρθρο της πρώτης σελίδας.




Με αφορμή την έκθεση ενός Βέλγου καλλιτεχνικού παράγοντα, διευθυντή θεάτρου, ο οποίος προβλέπει, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταρρεύσει, συγκεκριμένα, το 2018, το πρακτορείο ανατρέχει στις πρόσφατες εξελίξεις που πλέον απειλούν ανοικτά την ενότητα της ΕΕ, όπως τα προβλήματα του ευρώ, η στάση της Βρετανίας και τα αντιευρωπαϊκά κινήματα που αναπτύσσονται στους κόλπους της.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, το αρχικό όραμα των ιδρυτικών δυνάμεων της ΕΕ -μια Ενωση που θα γίνεται όλο και πιο στενή- κινδυνεύει πλέον να οδηγηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση: Η Βρετανία απειλεί να αποσκιρτήσει, η Ευρωζώνη, έπειτα από μία κρίση που μετρά ήδη τέσσερα χρόνια, εξακολουθεί να κινδυνεύει με διάλυση, οι αντιευρωπαϊστές κερδίζουν έδαφος στη Γαλλία, στην καρδιά της ΕΕ, ενώ ενισχύονται τα κινήματα υπέρ της διάλυσης της ΕΕ.

Ο οικονομικός λήθαργος, σε συνδυασμό με την πολιτική αποτελμάτωση και το αυξανόμενο βάρος του χρέους μπορεί να αφήσουν την Ευρώπη πίσω ακόμη και από αναδυόεμνες αγορές όπως η Κίνα, γράφει το Bloomberg.

Ωστόσο, η καταδίκη της ΕΕ δεν είναι το μοναδικό σενάριο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, αφού, πλην της κατάρρευσης, υπάρχει επίσης η εναλλακτική μιας αργής υποβάθμισης ή η πιο αισιόδοξη προοπτική της «αναγέννησης».

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει και ο Βέλγος καλλιτέχνης, «χρειαζόμαστε, σε εθνικό επίπεδο, πολιτικούς που να είναι έτοιμοι είτε να υπερασπιστούν το project και να το βελτιώσουν είτε να παραδεχθούν ότι δεν θέλουν να το προχωρήσουν». Σήμερα, όμως, όπως λέει ο ίδιος, «έχουμε κάτι ανάμεσα στα δύο»...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com