Υπέρ της απόσπασης των σημαντικών αρχαιοτήτων, που έχουν εντοπιστεί στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης και της επανατοποθέτησης τους ως σύνολο σε διαμορφωμένο επισκέψιμο χώρο του Σταθμού, τάχθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες και η οποία συνοδεύτηκε από στιγμές έντονης αντιπαράθεσης, αλλά και από πολλές ανταλλαγές απόψεων, το ΚΑΣ έλαβε αυτή την απόφαση, αφού συζητήθηκαν έξι πιθανές λύσεις για την ανάδειξη των σημαντικότατων βυζαντινών μνημείων που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό.
Από τις λύσεις αυτές, τόσο οι εισηγητές των αρμόδιων διευθύνσεων, όσο και η οριακή πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των δύο, που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση της ενότητας των αρχαιοτήτων στο μέγιστο βαθμό.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον χώρο του σταθμού, εκφράζοντας ταυτόχρονα το όραμά του για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, με πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις.
Από πλευράς της Αττικό Μετρό, έγινε γνωστό ότι το έργο αντιμετωπίζει πρόβλημα, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προτείνοντας λύση με συνύπαρξη σταθμού και αρχαιοτήτων σε ποσοστό 85%, αλλά και με την παρουσία κυλιόμενων κλιμάκων και γυάλινου δαπέδου, που ωστόσο δεν «κέρδισε» τις εντυπώσεις.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην μεγάλη εκμετάλλευση του θέματος, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στην ανάγκη να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση του.
Οι προτάσεις που προτιμήθηκαν από το ΚΑΣ έχουν σχεδιαστεί η μία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η δεύτερη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.