Αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων και στον τρόπο χρήσης των καρτών (πιστωτικών αλλά και χρεωστικών) έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, με τους καταναλωτές να κάνουν πλέον περισσότερες συναλλαγές ανά κάρτα αλλά αυτές να είναι μικρότερης αξίας.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Visa Europe, απ' όπου φαίνεται μία αύξηση των δαπανών με τη χρήση των χρεωστικών με ταυτόχρονη μείωση εκείνων μέσω πιστωτικών, ενώ ο συνολικός αριθμός των καρτών έχει μειωθεί.
Στοιχεία
Ο συνολικός αριθμός των καρτών Visa στην Ελλάδα μειώθηκε το 2013 κατά 5% σε σχέση με το 2012, στα περίπου 7,5 εκατ., ενώ οι συνολικές δαπάνες με τη χρήση κάθε μορφής καρτών διαμορφώθηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ, με το ποσοστό της μείωσης να διαμορφώνεται στο 8%. Πάντως, όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, η οικονομική κρίση είναι, φυσικά, ένας από τους λόγους μείωσης του αριθμού των καρτών, παράλληλα, όμως, υπάρχει επίδραση και από τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, που έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να έχουν προχωρήσει σε «εκκαθάριση» των καρτών τους. Πάντως, ο κ. Ν. Καμπανόπουλος αναμένει περαιτέρω μείωση του αριθμού των καρτών το 2014.
Το 2013, οι δαπάνες με τη χρήση χρεωστικών καρτών αυξήθηκαν 4%, στα 958 εκατ., με τον αριθμό των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 14%, στα 14,3 εκατ., και τον αριθμό των συναλλαγών ανά κάρτα να διαμορ φώνεται στις τέσσερις ανά έτος. Ο αριθμός των χρεωστικών καρτών Visa που κυκλοφορούν παρέμεινε οριακά στα ίδια επίπεδα (-0,3%) και ήταν στα 5,6 εκατομμύρια. Στις πιστωτικές κάρτες Visa υπήρξε μία σημαντική μείωση του αριθμού τους κατά 17%, στα 1,6 εκατ., με τον αριθμό των συναλλαγών για αγορές να μειώνεται κατά 8%, στα 34 εκατ., και την καταναλωτική δαπάνη να παρουσιάζει πτώση 11%, στα 2,5 δισ. Όμως, υπήρξε αύξηση του αριθμού των συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα Visa κατά 11%, στις 21 συναλλαγές τον χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες και για μικρότερης αξίας συναλλαγές. Στις εταιρικές κάρτες υπήρξε ελαφρά αύξηση 2% στις δαπάνες, που έφθασαν στα 245 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αύξηση του αριθμού συναλλαγών να είναι στο 12% (1,36 εκατ.).
Στα 43 δισ. η παραοικονομία
Σύμφωνα πάντως με την άποψη της Visa Europe, η ενίσχυση των συναλλαγών με κάρτες θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2013 και βασιζόταν σε στοιχεία του 2012, στην Ελλάδα το ποσοστό της παραοικονομίας ανερχόταν στο 24% του ΑΕΠ ή 43,2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, έχουν γίνει συναντήσεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς η παροχή κινήτρων για τη χρήση των καρτών θα βοηθούσε στον περιορισμό της παραοικονομίας, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι ουσιαστικό.
Ψηφιακό πορτοφόλι και στην Ελλάδα
Η Visa Europe θα λανσάρει και στην Ελλάδα το 2014 την υπηρεσία V.me που σήμερα είναι διαθέσιμη σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Πολωνία.
Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες όπου η Visa Europe σχεδιάζει να λανσάρει εντός του 2014 την υπηρεσία V.me, η οποία είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι που «φιλοξενείται» στο smartphone του καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή, το V.me είναι διαθέσιμο σε τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Πολωνία). Γενικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Καμπανόπουλος, στις προτεραιότητες της Visa Europe για το 2014 είναι η ευρύτερη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών πληρωμών, όπως είναι οι «ανέπαφες» (contactless) συναλλαγές.
«Το 2014 αναμένουμε περαιτέρω διείσδυση στην Ελλάδα των πληρωμών επόμενης γενιάς με "ανέπαφες" κάρτες και φορητές συσκευές, καθώς και υιοθέτηση των λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών στον δημόσιο τομέα», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Visa Europe, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και πιλοτικά έργα για συναλλαγές με τη χρήση κινητών τηλεφώνων σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακό πάροχο.
Αυτή τη στιγμή, κάρτες Visa που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές προωθούν στην ελληνική αγορά δύο τράπεζες και πιο συγκεκριμένα η Alpha Bank (χρεωστική) και η Eurobank (πιστωτική). Σύμφωνα με τον κ. Καμπανόπουλο, τα τερματικά που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές ανέρχονται στα 1.500 και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στο 2014.
Ταξί
Παράλληλα, στα πλάνα είναι και η διεύρυνση του περιβάλλοντος αποδοχής, δηλαδή να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται κάρτες Visa και σε σημεία που δεν τα έχουμε συνηθίσει. Ένα παράδειγμα είναι τα ταξί, με τον κ. Καμπανόπουλο να αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου διακόσια ταξί όπου είναι εφικτή η πληρωμή με κάρτα Visa. Ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τα πεντακόσια μέχρι το καλοκαίρι καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από τους οδηγούς για την εγκατάσταση του σχετικού τερματικού.