Την παρέμβαση της πολιτείας, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου της ΔΕΗ, για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στη βιομηχανία, ζητεί με ανοικτή επιστολή προς στο ελληνικό δημόσιο η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, μετά από έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησε
Η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι η «ελληνική βιομηχανία είναι όμηρος των χειρισμών του εθνικού προμηθευτή ενέργειας» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για την καταστροφική τιμολόγηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων», ασκώντας άμεση πίεση προς το Δημόσιο να λάβει έμπρακτα θέση στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 31 Ιανουαρίου, για την τιμολόγηση του ρεύματος προς την «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για όλη τη βιομηχανία. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας για να εγκρίνει την τελική εισήγηση προς τη συνέλευση. Εκφράζονται, πάντως, ανησυχίες ότι μπορεί να μην παραστεί εκπρόσωπος του βασικού μετόχου στη συνέλευση της ΔΕΗ.
Τετελεσμένα
«Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από τις αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων αρχών (ΡΑΕ, Διαιτησία κ.λπ.)», αναφέρει η επιστολή.
Στη Βουλγαρία, η λιγνιτική ηλεκτρική ενέργεια τιμολογείται από 37,35 ως 37,97 ευρώ/MWh, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοπρασία, ενώ η Διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει η ΔΕΗ και η «Αλουμίνιον» είχε δώσει τιμή στα 36 ευρώ/ Mwh για την περίοδο 7/2010 ως 12/2013. Πρόκειται για τιμή που η ΔΕΗ δεν δέχεται, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της είναι κοντά στα 56 ευρώ/MWh. Οι διαπραγματεύσεις που «τρέχουν» την περίοδο αυτή αφορούν στην τιμολόγηση για το 2014.
«Το μόνο που αποδεικνύεται από τα στοιχεία είναι ότι η ΔΕΗ δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά τον λιγνίτη αλλά επιμένει να τον κοστολογεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης..., εγείροντας ερωτήματα για τη χρηστή διοίκηση των διοικήσεων της επιχείρησης», υπογραμμίζει η ΕΒΙΚΕΝ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς, που επιχειρούν να φέρουν προ τετελεσμένου την πολιτεία, εκμαιεύοντας την επικύρωση των επιλογών της ΔΕΗ».
Παράλληλα, η Ένωση θέτει μία σειρά από ερωτήματα στον βασικό μέτοχο:
Αναγνωρίζει τη ΔΕΗ ως «de facto» διαμορφωτή της εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής;
Εγκρίνει τη στάση της ΔΕΗ που επιλέγει να αγνοεί και να προσβάλει αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής;
Επικροτεί τους χειρισμούς της διοίκησης που έχουν οδηγήσει σε τέλμα την οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του μείζονος ζητήματος του υψηλού κόστους ενέργειας;
«Θεωρήσαμε παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ με αναφορά στα οφέλη από το κλείσιμο όλης της μεγάλης βιομηχανίας της χώρας ως παραδρομή. Αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως κάναμε λάθος», καταλήγει η επιστολή και καλεί την ελληνική πολιτεία την ύστατη στιγμή να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στη γενική συνέλευση.
Εurostat
Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat και δείχνουν τις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα κάτω του μέσου όρου της Ευρώπης δεν αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα για τις μεγάλες βιομηχανικές καταναλώσεις και δεν αποτελούν βάση σύγκρισης, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, επειδή:
Στην ελληνική αγορά δεν επιτρέπονται διμερείς συμβάσεις, όπως σε άλλες χώρες-μέλη.
Οι τιμές της Eurostat δεν περιλαμβάνουν τις τιμές που διαμορφώνονται στις διμερείς συμβάσεις και τις εισαγωγές. Στην Ιταλία π.χ. οι πίνακες εμφανίζουν τιμές στη Μέση και Υψηλή τάση από 100 ως 186 ευρώ/MWh και δεν περιλαμβάνουν διμερείς συμβάσεις που καλύπτουν πάνω από το 55% της συνολικής κατανάλωσης.
Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τελικές τιμές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο επειδή τα διμερή συμβόλαια είναι εμπιστευτικά. Ούτε αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης των τιμών όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας, τα ανώτατα όρια χρέωσης για φόρους και τέλη, τις επιστροφές κ.λπ.
Αποσύρθηκε τροπολογία για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ
Ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Αποσύρθηκε, μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, το άρθρο της τροπολογίας που αφορούσε στο ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, ενώ από σήμερα τα χαράματα ξεκίνησαν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην επιχείρηση, καθώς οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το οποίο σήμερα το απόγευμα έρχεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Η ρύθμιση διευκρίνιζε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προβλέψεις του νόμου 2773/1999, βάσει του οποίου είχε διευθετηθεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ, εν όψει της μετοχοποίησής της και της εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο τότε. Τα υπόλοιπα άρθρα της τροπολογίας παραμένουν.
Βάσει του νόμου το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ θα πάρει το 15% από το προϊόν της πώλησης. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας πρόσθεταν ότι η τροπολογία δεν πρόκειται να επανέλθει, καθώς το θέμα καλύπτεται από τον ν. 2773/99. Ωστόσο, δεν αποκλείεται σε άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας να υπάρξουν ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη ΔΕΗ. Η απεργία ξεκίνησε σήμερα από τις 00.01 της 28ης και για τη βάρδια των ορυχείων από τις 07.00, όπως ανακοίνωσε χθες το Σωματείο Σπάρτακος. Εχει διατεθεί το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας.