Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Visa Europe: Στα 43,2 δισ. ευρώ η παραοικονομία στη Ελλάδα το 2013

Η κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση μέσω πλαστικού χρήματος πέρυσι, αν και το 2013 καταγράφηκε εκ νέου αύξηση των δαπανών που έγιναν με χρεωστικές κάρτες, στοιχείο ενδεικτικό του περιθωρίου περαιτέρω ανόδου της συγκεκριμένης αγοράς, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Visa Europe.






Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια που γίνεται για πάταξη της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι η παραοικονομία στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας, σύμφωνα με τη Visa Europe, το 24% του ΑΕΠ ή 43,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Visa, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παρέμεινε δύσκολο και κατά τη διάρκεια του 2013, ασκώντας πιέσεις στην καταναλωτική δαπάνη τόσο με κάρτες, όσο και με μετρητά.

Ειδικότερα, την περυσινή χρονιά δαπανήθηκαν 958 εκατ. ευρώ μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και 2,5 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών Visa (-11%) για αγορές.

Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα 245 εκατ. ευρώ με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%.

Τέλος, η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (146 εκατ. ευρώ) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4 εκατ.

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής για Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο, Visa Europe δήλωσε σχετικά ότι «το 2013 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας. Οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και αυτό φυσικά είχε αντίκτυπο στην δαπάνη και στα ετήσια αποτελέσματα της Visa».

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι η αύξηση των συναλλαγών δείχνει ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους, κυρίως τις χρεωστικές, ως βασικό εργαλείο για πιο εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές.

«Εμείς, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων προσπαθούμε να διευρύνουμε το περιβάλλον αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών – ακόμη και για αγορές μικρότερης αξίας – κάνοντας τις καθημερινές συναλλαγές ακόμα πιο εύκολες» τόνισε ο κ. Καμπανόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 2014 αναμένουμε περαιτέρω διείσδυση στην Ελλάδα των πληρωμών επόμενης γενιάς με “ανέπαφες” κάρτες και φορητές συσκευές, καθώς και υιοθέτηση των λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών στον δημόσιο τομέα».

Το 2013, η Visa Europe δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης «Η παραοικονομία στην Ευρώπη – Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας», σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ, δηλαδή σε €43,2 δισεκατομμύρια.

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε διάφορους οικονομικούς τομείς μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της παραοικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και συνεπώς στην ελάφρυνση των φορολογουμένων.

Η Visa θα συνεχίσει να ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης μέσω συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερο τα πλεονεκτήματα για την Ελληνική οικονομία μέσα από την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com