Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ελπίδες για εκταμίευση της δόσης τον Μάρτιο

Aυστηρό μήνυμα «τελειώνετε με την αξιολόγηση» απέστειλε στην Αθήνα το Eurogroup, που αποσαφήνισε ότι το ελληνικό ζήτημα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης δόσης προς την Ελλάδα θα επανεξεταστούν μόνον όταν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.




Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και εκταμίευση της δόσης τον Μάρτιο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Γ. Ντάισελμπλουμ
Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφού εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση, καθώς «απαιτείται περαιτέρω δουλειά», κάλεσε την Ελλάδα και την τρόικα να πράξουν τα μέγιστα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ακόμη ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup, και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται σε όλες τις χώρες δεν αποτελούν δικαιολογία για την καθυστέρηση της διαδικασίας της αξιολόγησης στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης χαρακτήρισε ακόμη φυσιολογικό να καταγράφεται αποπληθωρισμός στις χώρες όπου έχει προκληθεί εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης του (εργασιακού) κόστους, προειδοποίησε ωστόσο για τους κινδύνους από παρατεταμένο αποπληθωρισμό.

Ολι Ρεν
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν ανέφερε ότι τα κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν «σύντομα» στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση του ελέγχου, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στις συζητήσεις που συνεχίζονται έχει μεν υπάρξει πρόοδος, αλλά θα χρειαστεί εντατική εργασία τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο αλλά και στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυστηρό μήνυμα ότι «παρά τη μεγάλη πρόοδο η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά», απέστειλε και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι «τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν καλά, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες».

O Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η τρόικα θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και το σημαντικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διαμηνύοντας με τον τρόπο αυτό στους ελεγκτές ότι «θα πρέπει να βλέπουν το δάσος και να μη μένουν μόνο στα δέντρα». Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει το 80% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και ένα 20% εναλλακτικών λύσεων, όπως στον τομέα των φαρμάκων και των συλλογικών απολύσεων.

Ειδικές ρυθμίσεις
Για το δημοσιονομικό κενό του 2014 είπε ότι η Αθήνα έχει αποστείλει στην τρόικα ισοδύναμα μέτρα που δεν αφορούν μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά ειδικές ρυθμίσεις που επιφέρουν μεγάλη αύξηση εσόδων.

Για το δημοσιονομικό κενό του 2015 τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα αλλά «περιοχές εξοικονόμησης» μέσα από τον περιορισμό του Δημοσίου. Για τη δημοσιονομική επίπτωση από τις αποζημιώσεις στους ένστολους είπε «δεν έχουμε την απόφαση και δεν μπορούμε να την κοστολογήσουμε». Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης, ενώ η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com