Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Δύο εκατ. θέσεις εργασίας από τη «γαλάζια» ανάπτυξη

Επιπλέον δύο εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωπαική Ένωση πρόκειται να επιφέρει η ανάπτυξη της «γαλάζιας» οικονομίας, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος στο Άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου 2014.




Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη η «γαλάζια» οικονομία στην Ε.Ε. προσφέρει δουλειά σε πάνω από 5 εκατ. ανθρώπους και συνεισφέρει με 500 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ στόχος είναι, μέχρι το 2020, να προσφέρει 7 εκατ. θέσεις εργασίας και 600 δισ. ευρώ στην οικονομία. Στο πλαίσιο του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στον τομέα του Περιβάλλοντος, ο Γ. Μανιάτης υπογράμμισε τη προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η προεδρία στο σπουδαίο ρόλο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην ανάδειξη του κορυφαίου προβλήματος του πλανήτη και ολόκληρης της ανθρωπότητας, που είναι η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

«Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν πράττει ό,τι πρέπει για να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2°C όπως αναφέρει η τελευταία (2013) έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το χάσμα εκπομπών, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν πάνω από το 60% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το 11%», όπως επισήμανε ο Γ. Μανιάτης, τονίζοντας πως «η Ε.Ε. είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που έχει εντάξει στο συνολικό της προϋπολογισμό τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή δεσμευόμενη για την περίοδο 2014-2020 να διαθέσει το 20%, δηλαδή επενδύσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής ύψους 180 δισ. ευρώ για όλες τις τομεακές πολιτικές». Μάλιστα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου, κάθε χρόνο, χάνεται 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, στοιχίζοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί τα 450 δισ. ετησίως.

Προτεραιότητες
Στις προτεραιότητες της προεδρίας, όπως επισήμανε ο Γ. Μανιάτης, βασικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε 3 νομοθετικές προτάσεις που αφορούν: 1. τη μεταφορά αποβλήτων, 2. την ένταξη της αεροπλοΐας στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και 3. τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη. Σύμφωνα με τον υπουργό, σημαντική προτεραιότητα θα αποτελέσει η προώθηση και ενδελεχής εξέταση των επιμέρους θεμάτων που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πακέτο «Κλίμα-Ενέργεια στο πλαίσιο του 2030», που αφορά εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των λαών της Ένωσης, η οικοδόμηση μιας οικονομίας που θα διατηρεί τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργεί και νέες, ενώ συγχρόνως θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας και θα στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή καθαρής ενέργειας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com