Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Το χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα οδηγεί στα φροντιστήρια

«Χρεοκοπία» του εκπαιδευτικού μας συστήματος καταδεικνύουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας αναγκάζονται να πληρώσουν και να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια.



Αν και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, οι οικογένειες αυτές κάνουν τα «αδύνατα δυνατά» και σε ποσοστό 65% παρέχουν στα παιδιά τους μαθήματα εκτός σχολείου.

Το ποσοστό ατό φθάνει στο 91% για τα εισοδήματα που κυμαίνονται από 1.501 – 2.000 ευρώ και στο 94% για εισοδήματα πάνω από 2.000 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής από την εταιρία PALMOS ANALYSIS και παρουσιάστηκαν στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου. Όπως προκύπτει από την έρευνα:

Τέσσερις στους 5 μαθητές (80%) έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου. Για τους υπόλοιπους, η οικονομική δυσχέρεια (ποσοστό 47%) δεν επιτρέπει τα φροντιστήρια.

Ένας στους 3 μαθητές που δεν έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου δεν συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και προέρχεται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για τους συγκεκριμένους μαθητές, άλλωστε τίθεται και μπαίνει το μεγάλο πρόβλημα του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

Το ποσοστό αποτυχίας στους μαθητές με εξωσχολική υποστήριξη είναι 12%, ενώ στους μαθητές χωρίς εξωσχολική υποστήριξη στο Λύκειο είναι τριπλάσιο (35%).

Σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εξωσχολική υποστήριξη, σχεδόν όλοι παρέχουν υποστήριξη στα παιδιά τους στην Γ΄ Λυκείου, 4 στους 5 παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στη Β΄ Λυκείου και περίπου οι μισοί στην Α΄ Λυκείου.

Το Φροντιστήριο αποτελεί την κύρια οδό υποστήριξης των παιδιών στον Λύκειο, είτε αυτόνομα είτε – σε πολύ μικρότερο βαθμό – σε συνδυασμό με ιδιαίτερα μαθήματα.

Το 88% των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε Φροντιστήριο πετυχαίνουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Η συνολική δαπάνη εξωσχολικής υποστήριξης ενός μαθητή για μαθήματα σε Φροντιστήριο - σε όλο το Λύκειο - ανέρχεται στα 7.937 ευρώ. Το κόστος των ιδιαίτερων μαθημάτων και για τις τρεις τάξεις φτάνει τα 10.190 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης (42%) αφορά τη Γ΄ Λυκείου.

Περίπου 9 στους 10 γονείς που παρείχαν εξωσχολική υποστήριξη στα παιδιά τους θεωρούν ότι η συμβολή της ήταν πολύ ή αρκετά θετική στο αποτέλεσμα των πανελληνίων εξετάσεων. Επίσης, η επιδότηση του κόστους της εξωσχολικής υποστήριξης με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κρίνεται θετικά από το 83% των γονέων.

Σημειώνεται ότι παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, συνολικά περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν πέρυσι για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com