Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ψηφοδέλτιο και ευρώ διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Με... τραύματα και επαναφορά παλαιών διλημμάτων περί δραχμής ή ευρώ βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη «δοκιμασία» της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» μόνο για τις 34 -από τις συνολικά 42- υποψηφιότητες για το Ευρωκοινοβούλιο.




Τα... δύσκολα, όπως η υποψηφιότητα του Κρ. Αρσένη -και όχι μόνο- που σηματοδοτεί το «άνοιγμα» που επιθυμεί η Κουμουνδούρου, αλλά σκοντάφτει σε εσωκομματικές αντιδράσεις, παραπέμφθηκαν τελικώς για τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, στην ηγεσία επικρατεί δυσαρέσκεια και για την τοποθέτηση του Π. Λαφαζάνη που με την ομιλία του επανέφερε ζήτημα εξόδου από το ευρώ, με τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου, Ν. Παπά, να αναλαμβάνει χθες να απαντήσει στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ο Αλ. Τσίπρας πάντως επιχείρησε να κλείσει το θέμα χθες από την Πάτρα, μιλώντας για «ενότητα» στο κόμμα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την Κεντρική Επιτροπή, μόνο 34 υποψήφιοι συγκέντρωσαν το απαιτούμενο 50% συν ένα, με αποτέλεσμα να μείνουν οκτώ και όχι έξι κενές θέσεις (σύμφωνα με την αρχική πρόταση του προέδρου), που θα καλυφθούν μετά από διαβουλεύσεις.

Από την πρόταση της ηγετικής ομάδας «κόπηκαν» ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης. Πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής και ακολούθησε η Σ. Σακοράφα, αν και επισήμως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα.

Από τα μη κομματικά μέλη πολύ καλά πήγαν ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος και ο Σ. Ρομπόλης. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν βολιδοσκοπηθεί για να συμπληρώσουν τις υπόλοιπες θέσεις είναι σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές Γ. Βαρουφάκης, Κ. Λαπαβίτσας, αλλά και ο Λ. Λαζόπουλος.

Αναλυτικά τα εξωκομματικά πρόσωπα που ενεκρίθησαν ήταν οι συνταγματολόγοι Κ. Χρυσόγονος και Γ. Κατρούγκαλος, οι δημοσιογράφοι Ν. Ξυδάκης, Στ. Κούλογλου και Αλ. Χρηστακάκη, ο Γ. Αρχοντόπουλος (Κίνημα για το Νερό), η συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Βαρνάβας, ο καθηγητής της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης, ο καθηγητής του Παντείου Δ. Χριστόπουλος, η καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών Δ. Μανώλη, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και η Ρομά Σ. Σουλεϊμάν. Από κομματικά στελέχη υποψήφιοι είναι οι Ν. Χουντής, Δ. Παπαδημούλης, Σ. Σακοράφα, Γ. Μηλιός, Ρ. Σβίγκου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ν. Θεοδωρακοπούλου, Σ. Παπαδόγιαννη, Π. Πέρκα, Δ. Σπανού, Μ. Σπηλιοπούλου, Ελ. Σωτηρίου, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Χ. Γολέμης, Αλ. Καλύβης, Χρ. Λάσκος, Σ. Μάρταλης, Αλ. Μπένος, Γ. Μπουρνούς, Γ. Τόλιος.

Ευρωδιακήρυξη
Η συγκρότηση της ευρωλίστας όμως δεν είναι το μόνο «αγκάθι» για την Κουμουνδούρου, καθώς η τοποθέτηση του Π. Λαφαζάνη ότι «αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της, αλλά να είναι έτοιμη να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός Ευρωζώνης» επανέφερε το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Χθες, μάλιστα, η Σ. Παπαδόγιαννη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το νόμισμα.

Απαντώντας ο Ν. Παπάς προειδοποίησε ότι «αυτό το δίλημμα έθετε ο Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του μνημονίου». «Να επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει. Ας μην το κάνουμε», είπε. Χθες ο Π. Λαφαζάνης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι κατέθεσε «κάποιες ιδιαίτερες προτάσεις», αλλά αυτό «δεν σημαίνει διχασμό και δεν εμποδίζει μέσα από συζήτηση και τις επιμέρους διαφορές, να λαμβάνονται τελικά αποφάσεις, τις οποίες ακολουθούμε στον δημόσιο λόγο».

Αναφορά στις διαδικασίες στην Κεντρική Επιτροπή έκανε και ο Αλ. Τσίπρας, από την Πάτρα όπου περιόδευσε. «Εμείς εκφράζουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις και μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων, δηλώνουμε την πίστη μας στην ενότητα», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επαναφέροντας τη συζήτηση στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση έθεσε εκ νέου το δίλημμα «ή με τα σχέδια του κ. Σαμαρά που υπονομεύουν τη δημοκρατία και καταστρέφουν την κοινωνία ή με την Αριστερά».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com