Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Ως «μητέρα των μαχών» αποκαλούν στην Κουμουνδούρου την εκλογική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, αφού το κόμμα εδώ και καιρό έχει αναγάγει την ψηφοφορία σε «δημοψήφισμα για το μνημόνιο που δεν έγινε ποτέ».




Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις όχι και τόσο καλές επιδόσεις του την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ρίχνει όλο το βάρος στις ευρωκάλπες, επιθυμώντας όχι απλά την πρωτιά, αλλά μια καθαρή νίκη που θα του επιτρέψει να αμφισβητήσει τη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης και θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αν και ο Αλ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα έχει αποφύγει να μπει στη λογική της «εξειδίκευσης» του ποσοστού εκείνου, που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει άμεσα βουλευτικές εκλογές, ωστόσο είναι σαφές ότι το «νίκη έστω και με μία ψήφο» δεν είναι κάτι που επιθυμεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με τη μεγάλη, την αδιαμφισβήτητη, τη σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δε θα μπορέσουν να σταθούν ούτε μέρα παραπάνω» εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ και ο Δ. Παπαδημούλης εξήγησε πως «είναι δύσκολο, αλλά αν καταφέρουμε να είμαστε και πρώτοι πάνω από το άθροισμα Ν.Δ.- Ελιάς θα πρόκειται για πολιτικό σεισμό». Στο πλαίσιο της άντλησης όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων, είναι εμφανές όλες τις τελευταίες μέρες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί για μία ακόμη φορά να απευθυνθεί σε κάθε πολίτη που έχει πληγεί από την κρίση, την οποία ευθέως συνδέει με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Το δίλημμα «με τα μνημόνια, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ» επανέρχεται επιτακτικά στις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα, όπως και η πλήρης ταύτιση του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο και η εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ ως «συνιστώσας της ΝΔ». Αυτή η στόχευση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι καθόλου τυχαία αφού στην Κουμουνδούρου το θεωρούν ως τον «αδύναμο κρίκο» και εκτιμούν ότι μια καθίζηση στα ποσοστά της Ελιάς, ακόμη και αν η ΝΔ πετύχαινε μια καλή παρουσία στις εκλογές, θα δημιουργούσε ζήτημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης, όσον αφορά τα αθροιζόμενα ποσοστά των κυβερνητικών εταίρων.

Το μεγάλο στοίχημα
Το βάρος σε Αθήνα και Αττική

«Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος της Αθήνας έχουν ειδικό βάρος στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων» υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, καθώς μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχουν μόνο τη Ρένα Δούρου και τον Γ. Σακελλαρίδη να τους εκπροσωπούν σε μεγάλους ΟΤΑ. Είναι γεγονός ότι η Αττική αποτελεί στοίχημα για τα κόμματα καθώς σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, ωστόσο, παρά το κλίμα ευφορίας που προκάλεσε η έστω και μικρή επικράτηση της κυρίας Δούρου - κόντρα στα προγνωστικά - δε πέρασε απαρατήρητο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με πολύ χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που είχε στο Λεκανοπέδιο στις εθνικές εκλογές.

Αντίστοιχα, στα θετικά προσμετρήθηκε και η είσοδος του Γ. Σακελλαρίδη στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η μάχη και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω και της στήριξης που εξασφάλισαν οι κύριοι Καμίνης και Σγουρός από τη ΝΔ. Την ίδια ώρα το ηχηρό «όχι» του Περισσού, παρά το άνοιγμα του Αλ. Τσίπρα, να στηρίξει υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες νίκης στο δεύτερο γύρο.

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης

Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να δηλώνει ότι «αυτοδιοικητικός χάρτης άλλαξε» ωστόσο στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι οι επιδόσεις ανά την Ελλάδα δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές, ενώ επιφυλάσσονται για απόδοση ευθυνών μετά τις εκλογές. Σε επίπεδο ρητορικής δικαιολογούν το αποτέλεσμα υποστηρίζοντας ότι «μηχανισμοί των κομμάτων εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση παραμένουν ακόμα ισχυροί» καθώς και ότι σε σχέση με τον «μικρό ΣΥΡΙΖΑ» των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010, η δύναμή του πολλαπλασιάστηκε, αν να υπολείπεται της σημερινής του πολιτικής επιρροής. Πέρα από τις δικαιολογίες όμως, και μπροστά στην πρόκληση του δεύτερου γύρου, η Κουμουνδούρου κατεβάζει τον πήχη περιοριζόμενη μόνο στο να αποτρέψει την εκλογή υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να αποφύγει και τις κακές εντυπώσεις που προκαλεί το «βάψιμο» του χάρτη. Για το σκοπό αυτό, όπου δεν έχει υποψήφιο, στηρίζει αριστερούς υποψηφίους, όπως τον Κ. Πελετίδη στην Πάτρα, αλλά και ανεξάρτητους ή αντάρτες, με προοδευτικό πρόσημο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com