Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι αγορές θέλουν κι άλλο «αίμα» - Γιατί δεν έσβησε η φωτιά και μέχρι πότε η Ελλάδα θα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί

Σε μια ισορροπία τρόμου κινείται πλέον η χρηματιστηριακή αγορά και κυρίως η αγορά ομολόγων, έπειτα και από την τρίτη συνεχή δραματική ημέρα.




Μπορεί η Λ. Αθηνών να μην κατέρρευσε όπως την Τρίτη, και να περιόρισε τις απώλειες στα επίπεδα του 2,22%, ωστόσο, το μεγάλο σοκ και ο προβληματισμός που επικρατεί είναι για τα ομόλογα που έχουν ξεφύγει σε... μνημονιακά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του 10ετούς έφτασαν μέχρι το 9,015% ενώ τα 3ετή και 5ετή κινήθηκαν στα επίπεδα του 8%. Ασφαλώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η οποία καθιστά απολύτως απαγορευτική οποιαδήποτε έξοδο στις αγορές αλλά μπλοκάρει κάθε σκέψη των επιχειρήσεων να δανειστούν εκδίδοντας ομολογιακά.
Το μέγα ερώτημα είναι πως μπορεί να μπει φρένο στην κατρακύλα και ποια όπλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα και την ΕΕ προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια όλη της ημέρας έγιναν μεγάλες προσπάθειες αναστροφής του κλίματος, αλλά η «βοήθεια» δεν έφτασε στα αυτιά των επενδυτών.
Οι αγορές θέλουν κι άλλο «αίμα» - Γιατί δεν έσβησε η φωτιά και μέχρι πότε η Ελλάδα θα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί
Χαρακτηριστική είναι και η ανάλυση που κάνουν οι Financial Times: «Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν το είχαμε προβλέψει», λέει ο William de Vries, επικεφαλής ομολόγων της Kempen Capital Management. Ο ρυθμός με τον οποίο διευρύνεται το spread των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων θυμίζει το αποκορύφωμα της κρίσης, λέει ένας ειδικός των νομισμάτων.
Αναζητώντας τους λόγους πίσω από αυτή την εικόνα της κατάρρευσης, οι Financial Times αναφέρονται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στις προβλέψεις του ΔΝΤ για κορύφωση του ελληνικού χρέους στου 174% του ΑΕΠ φέτος. “Αυτό που είναι παράξενο είναι ότι καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι νέα”, σημειώνει η εφημερίδα.
Οι αγορές θέλουν κι άλλο «αίμα» - Γιατί δεν έσβησε η φωτιά και μέχρι πότε η Ελλάδα θα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί
“Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη πηγή του sell off”, δηλώνει ο Alan Wilde, της Barings. “Δεν έχουν υπάρξει στοιχεία που να προκάλεσαν έκπληξη. Πιστεύω ότι εν μέρει συμβαίνει γιατί οι όγκοι στο χρηματιστήριο είναι τόσο χαμηλοί, ώστε δεν χρειάζεται και πολύ για να αποσταθεροποιηθεί”. Όμως, σύμφωνα με τον Wilde, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2010.
Οι βοήθειες
Η στήριξη Ντράγκι με την παροχή επιπλέον ρευστότητας 12-15 δισ. ευρώ, μετά τη συμφωνία με τον Γ. Στουρνάρα ήταν το ένα θετικό γεγονός. Ουσιαστικά η ΕΚΤ αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζικών ομολόγων μειώνοντας στο μισό το κούρεμα που επιβάλλει στις εγγυήσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το μικρό «μπαζούκας» του Ντράγκι για την Ελλάδα αρχικά έδειξε ότι μπορεί να άλλαζε το αρνητικό μομέντουμ αλλά τελικά η αγορά παρέμεινε...ημιθανής.
Στη συνέχεια ήρθαν οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας, τόσο από τον εκπρόσωπο της ΕΕ, κ. Κόνορ όσο κυρίως από τον Γ. Κατάϊνεν, αντιπρόεδρο της Κομισιόν οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα κι ότι αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτύχει. Ακόμη και η δήλωση του Κ. Ρέγκλινγκ ο οποίος είπε ότι ίσως δεν χρειαστεί νέα μείωση του χρέους, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελέσει «καύσιμο» για μια δυναμική επιστροφή στην ομαλότητα, τόσο των ομολόγων όσο και του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ετσι, η Πέμπτη καταγράφεται ως ακόμη μία καταστροφική ημέρα, κυρίως για τα ομόλογα και ως ένα ακόμη «σκληρό μάθημα» των αγορών στην Ελλάδα κι ένα μήνυμα ότι μεταμνημονιακή εποχή χωρίς... μνημόνιο (όπως κι αν αυτό ονομαστεί) δεν υπάρχει.
Προφανώς το κακό πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου είναι πιο βαριά στη «ζυγαριά» και ίσως απαιτούνται ακόμη περισσότερες κινήσεις στήριξης.
Την ίδια ώρα ενδείξεις νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διακρίνουν αρκετοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα. Οι αναλύσεις κάνουν λόγο για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στους επενδυτές, προκαλώντας ανισορροπία στην αγορά ομολόγων διεθνώς.
Οι πυροσβεστικές κινήσεις που έγιναν δεν ηρέμησαν τις αγορές, ωστόσο, είναι πλέον φανερό ότι αποτελούν το «όχημα» για μια οριστική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές για προληπτική γραμμή πίστωσης, όταν λήξει το πρόγραμμα με ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ. Πιθανότατα αυτό περιμένουν και οι αγορές. Την άρση της αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας.
Μια τέτοια συμφωνία θα άνοιγε το δρόμο για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της οικονομίας από την τρόικα η οποία υπολογίζεται μέσα στο Νοέμβριο.
Νέα βουτιά
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 869,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,22%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 30ής Ιουλίου 2013 (866,90 μονάδες).
Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 47 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 903,58 μονάδες (+1,65%) και κατώτερη τιμή στις 856,38 μονάδες (-3,66%). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατά τις τρεις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις καταγράφει συνολικές απώλειες 13,56%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 25,25%.
Η αξία των συναλλαγών για μία ακόμη συνεδρίαση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 231,99 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,12%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ιντραλότ (+4,39%), της Eurobank Properties (+1,25%), της Εθνικής (+1,08%) και της Folli Follie (+0,86%)
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-8,54%), του ΟΠΑΠ (-6,76%), της Motor Oil (-6,75%), της Πειραιώς (-5,45%), της ΔΕΗ (-5,20%), του ΟΤΕ (-4,73%), της Μυτιληναίος (-4,20%), της Jumbo (-3,98%), της ΕΥΔΑΠ (-3,67%) και των ΕΛΠΕ (-3,67%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+2,27%), της Υγείας (+1,22%) και του Εμπορίου (+0,84%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-5,77%), του Πετρελαίου (-5,28%), των Τηλεπικοινωνιών (-4,73%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,41%).
Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 77 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.
Φαίνεται ότι οι αγορές και οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να τηρήσει το πρόγραμμα και να αποδεχθεί την γραμμή πίστωσης ενώ και το πολιτικό σκηνικό δεν συνεχίζει να βοηθάει. Προφανώς η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί και μια επίδειξη δύναμης των αγορών που συνεχίζουν να τιμωρούν την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com