Σε μία περίοδο που οι δικαστικές υποθέσεις απαιτούν πολύ χρόνο και πολλά έξοδα, η διαμεσολάβηση μπορεί να φέρει άμεσες λύσεις που να ικανοποιούν τους αντισυμβαλόμενους ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη συνέχιση των συνεργασιών που μπορεί να αφορούν είτε αστικές υποθέσεις, σχέσεις με τράπεζες, μισθωτικές διαφορές, ακόμη και οικογενειακές διαφορές.
Η δικηγόρος Μαρία Φαροπούλου είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από το υπουργείο Δικαιοσύνης και μας παρουσιάζει τη νομική διαμεσολάβηση και τα πλεονεκτήματά της
Τι είναι η Διαμεσολάβηση :
Η Διαμεσολάβηση είναι μία εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Είναι διαρθρωμένη και άτυπη διαδικασία στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν με τη θέλησή τους να καταλήξουν σε συμμφωνία σχετικά με την επίλυση της διαφοράς τους με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή , ο οποίος είναι ουδέτερος τρίτος. Ο Διαμεσολαβητής ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ και ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΟΥΤΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ. Εϊναι ειδικά εκαπιδευμένος και διαπιστευμένος δικηγόρος ή άλλος επιστήμονας ο οποίος διευκολύνει την επικοινωνία των μερών ώστε να μπορέσουν μονα τους να βρουν μία συμφωνία.
Πώς εξασφαλίζεται η τήρηση της συμφωνίας αυτής?
Συνήθως τα μέρη , επείδή έχουν βρει μόνα τους τη λύση στη διαφορά τους τηρούν τις υποχρεώσεις τους από τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση ο νόμος της Διαμεσολάβησης (Ν.3898/2010) δίνει τη δυνατότητα, αν κάποιο από τα μέρη το ζητήσει, να κατατεθεί η συμφωνία με το πρακτικό της Διαμεσολάβησης στο Δικαστήριο, οπότε αποκτά ισχύ τίτλου εκτελεστού. Με άλλα λόγια σε λίγες ώρες μπορείς να έχεις στα χέρια σου το ισοδύναμο, ως προς τις διατάξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεση κλπ), με μια διαταγή πληρωμής, δικαστική απόφαση συμβολαιογραφικό έγγραφο κλπ
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα έναντι της δικαστικής οδού, της αντιδικίας;
1.Η Διαμεσολάβηση σου κερδίζει άπειρο χρόνο, καθώς μπορεί να οργανωθεί, να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί εντός λίγων ωρών (συνήθως 10 ώρες περίπου έιναι αρκετές ). Αυτό σημαίνει ότι με βάση τη συμφωνία στην οποία καταλήγουν τα μέρη επί χρηματικής π.χ διαφοράς η συναλλαγή τους ολοκληρώνεται άμεσα, σε αντίθεση με τη δικαστηριακή πρακτική όπου, ως γνωστόν, μία διαφορά εμπορικού ή αστικού δικαίου συνήθως απαιτεί χρόνο 5 με 8 έτη για να τελεσιδικήσει.
2. Η Διαμεσολάβηση έχει πολυ μικρότερο και κυρίως εντελώς ελεγχόμενο κόστος καθώς δεν απαιτεί δικαστικά ένσημα και τα λοιπά δικαστικά εξοδα.
3. Αμεση εκτελεστότητα της συμφωνίας
4. Αποτελεσματικότητα και συνέχιση της επιχειρηματικής ή άλλης συνεργασίας διατήρηση των σχέσεων των μερών .
5. Πιαθανότητα επίλυσης και των υπολοίπων θεμάτων που συνδέονται με τη διαφορά, δημιουργία εναλλατκικών λύσεων με σκοπό το κοινό κέρδος.
6. Μη δεσμευτικός χαρακτήρας της διαδικασίας, όποτε επιθυμούν τα μέρη μπορούν να αποχωρήσουν.
Που βρίσκουμε τους Διαμεσολαβητές
Στον επίσημο κατάλογο των Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και στους επιμέρους καταλόγους εταιρειών και φορέων που προωθούν τη διαμεσολάβηση ως θεσμό στην Ελλάδα, όπως οι Αστικές η Κερδοσκοπικές Εταιρείες Δίκτυο Εμπορικής Διαμεσολάβησης και Κέντρο Οικογενειακής Διαμεσολάβησης.
Ποιές Διαφορές επιλύονται με Διαμεσολάβηση
Ολες οι διαφορές εμπορικού και αστικού δικαίου, εφόσον τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης.
Ενδεικτικά: Διαφορές από συμβάσεις για προϊόντα υπηρεσίες, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό , προμήθειες, εγγυήσεις
Διαφορές από Ιατρική Αμέλεια ,Χρηματοοικονομικές και Τραπεζικές Διαφορές ,Μισθωτικές διαφορές, Οικογενειακές διαφορές
ΠΡΟΣΟΧΗ : ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Φορολογικές , τελωνειακές, ή διοικητικές διαφορέςή αξιώσεις κατά του δημοσίου.