Αυξάνεται ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο εκλογικός κύκλος σε συνδυασμό με την υποχώρηση της προοπτικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων διεθνώς, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εξέφρασε την ελπίδα να βγει η χώρα στις αγορές, τόνισε όμως ότι η «έξοδος» πρέπει να συνδυάζεται με τρεις όρους: Την εξασφάλιση συμπληρωματικότητας της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και τις αγορές, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ακόμα επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που οι ξένοι αντιμετωπίζουν τον βραχυπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο δανεισμό και υπογράμμισε ότι οι αγορές δεν πρέπει να είναι ο στόχος αλλά το μέσο για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ τόνισαν επίσης ότι όσο υπάρχει αναποφασιστικότητα, αμφιθυμία, έλλειψη συναίνεσης και καθυστέρηση στην εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων τόσο η χώρα θα αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει τις εξαγωγές της και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η έκθεση τονίζει ότι η προοπτική αναίρεσης των κύριων χαρακτηριστικών της οικονομικής πολιτικής που έχει κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο μετά τις ευρωεκλογές δημιουργεί μελλοντικούς κινδύνους. Σε συνδυασμό δε «με τη μεγάλη έμφαση που δόθηκε στην άμεση απεμπλοκή από τη συμφωνία με τους πιστωτές, ακόμα και αν συνοδεύεται από πρόσθετο κόστος και ρίσκο... μπορεί να εξηγήσει την πρόσφατη ακραία πίεση στις αγορές ομολόγων και στην κεφαλαιαγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι δεν προέκυψαν από το μνημόνιο, αλλά αντίθετα το μνημόνιο προέκυψε από την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η μεγάλη διαφθορά είναι δύο από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πρόσθεσε.