Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Ρεκόρ με 23 εκατ. ξένους τουρίστες φέτος

Αν δεν υπήρχαν οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων του 2014, δηλαδή η γνωστοποίηση της πρόθεσης για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5% σε 13% και η πολιτική αναταραχή, τότε η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ονειρική για τον κλάδο του τουρισμού.




Το 2014 ήταν μία χρονιά με αρκετά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Οι αφίξεις επισκεπτών -με όλα τα μέσα-, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναμένεται να κλείσουν αρκετά πάνω από τα 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013.

Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2014 ανέφεραν ότι ο αριθμός αυτός θα κινείτο κοντά στα 21 εκατομμύρια. Ομως, η σταθερή πολιτική κατάσταση σε συνδυασμό με την καλή διεθνή εικόνα της χώρας μας είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει της... μόδας. Δεν είναι τυχαίο ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσίευαν διαρκώς φωτογραφίες από γνωστά ονόματα της διεθνούς showbiz αλλά και αστέρια του αθλητισμού που επέλεξαν και τα ελληνικά νησιά για να περάσουν τις διακοπές τους.

Τι λένε οι αριθμοί
Το 2013 είχε κλείσει με τις αφίξεις (εκτός κρουαζιέρας) να φθάνουν στα 17,9 εκατ. όταν το 2012 ήταν στα 15,5 εκατ., με αποτέλεσμα το 2013 να έχει θεωρηθεί μία εξαιρετικά πετυχημένη χρονιά. Ο αρχικός στόχος όσον αφορά τις αφίξεις επισκεπτών, χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα, ήταν τα 18,5 εκατομμύρια. Όσον αφορά την κρουαζιέρα οι αφίξεις το 2013 είχαν φθάσει στα 2,2 εκατ. και η αρχική εκτίμηση για το 2014 ήταν ότι το πιο πιθανό σενάριο ήταν να παρουσιάσουν μία μικρή πτώση και να ανέλθουν τελικώς στα 2 εκατ.

Όμως, και οι δύο αυτές εκτιμήσεις αποδείχθηκαν ότι ήταν αρκετά συγκρατημένες, με αποτέλεσμα ο ΣΕΤΕ να προχωρεί σε δύο αναθεωρήσεις προς τα πάνω των εκτιμήσεών του, για να φθάσουμε τελικά να εκτιμάται ότι οι αφίξεις -πλην κρουαζιέρας- ξεπερνούν τα 21 εκατ., ενώ εκείνες της κρουαζιέρας να κινούνται προς τα 2,5 εκατ. Επιδόσεις που είναι προφανές ότι αποτελούν ρεκόρ.

Επιμήκυνση της περιόδου
Η αύξηση των αφίξεων αποτελούσε ένα από τα τρία στοιχήματα του τουριστικού κλάδου για το 2014. Το δεύτερο ήταν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπου υπήρξαν αρκετές θετικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τον Απρίλιο του 2014 υπήρξε μία αύξηση της τάξεως του 36,4% στις αφίξεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ τον Οκτώβριο η αύξηση ήταν της τάξεως του 23,5%, με τα ποσοστά αυτά να είναι πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων του διαστήματος Ιουνίου - Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, προορισμοί, δημοφιλείς στο εξωτερικό, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, παρουσίασαν πληρότητες καταλυμάτων τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο που τις προηγούμενες χρονιές συναντούσαμε τον Ιούνιο.

Ομως, αυτό δεν συνέβη σε όλους τους καλοκαιρινούς προορισμούς και δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία σε αυτούς τους προορισμούς έκλεισαν στις αρχές Νοεμβρίου, όπως συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές.

Στόχος
Η άνοδος της Αθήνας

Το τρίτο στοίχημα για το 2014 δεν ήταν άλλο από την ενίσχυση της Αθήνας -και δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης- όσον αφορά τις αφίξεις και τη μετεξέλιξή τους σε citry breaks. Ακόμη, απέχουμε αρκετά από την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά τα θετικά σημάδια ήταν αρκετά το 2014.

Στους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς (Ιανουάριος - Νοέμβριος) οι αφίξεις στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 3,2 εκατομμύρια έναντι 2,5 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013, με την αύξηση σε ποσοστιαία βάση να φθάνει στο +28,9%.

Ο στόχος που είχε τεθεί για αύξηση κατά 750.000 των αφίξεων ουσιαστικά επετεύχθη, καθώς και ο Δεκέμβριος εκτιμάται ότι κινήθηκε ανοδικά. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη είδε φέτος τις αφίξεις της κατά 16,2% στα 1,5 εκατ. από 1,3 εκατ. για το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com