«Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης» ονομάζεται το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο InterContinental.
Μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση βασικών κλάδων της οικονομίας, είναι οι βασικές προτεραιότητες της ΝΔ.
"Τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού". Σε αυτές τις 6 λέξεις συνόψισε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι αναμένεται ανά κλάδο να υπάρξουν τα εξής οφέλη στο ΑΕΠ και την απασχόληση ανά κλάδο το διάστημα 2015-2021:
Τουρισμός: 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 νέες θέσεις εργασίας
Αγροτική Ανάπτυξη: 13 δισ. ευρώ και 315.000 νέες θέσεις εργασίας
Ενέργεια, Περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ΑΠΕ, Διαχείριση Υδάτων, Διαχείριση αποβλήτων (χωρίς τα έσοδα από τον αγωγό TAP και την εξόρυξη υδρογονανθράκων): 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας
Ναυτιλία: 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας
Διακομιστικό εμπόριο, Logistics: 2,5 δισ. ευρώ και 65.000 νέες θέσεις εργασίας
Ερευνα και τεχνολογία: 2 δισ. ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας
Φάρμακα: 2 δισ. ευρώ και 25.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ετσι, θα έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, είπε ο κ.Σαμαράς. Μάλιστα, προσέθεσε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή, καθώς εκτός των επτά ηγετικών κλάδων στην ελληνική οικονομία υπάρχουν πολλοί δυναμικοί τομείς, όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες, οι κατασκευές, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα μεταλλικά υλικά και τα δομικά υλικά κτλ.
Ο κ.Σαμαράς παρουσίασε επίσης σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που δεν θα επιβαρύνουν τα ελλείμματα αλλά θα ενισχύουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για το μεγάλο του στοίχημα να δημιουργηθεί ενιαίος φόρος για τις επιχειρήσεις στο 15%.
Η μεγάλη ανατροπή είπε ο κ. Σαμαράς θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Ανέφερε ο πρωθυπουργός: "Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις.
Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάσουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία.
Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα".
Επιτιθέμενος εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ είπε:
"Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία, κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. ΜΑς υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το "λεφτά υπάρχουν". Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο", δήλωσε ο κ.Σαμαράς.
"Θα πω την αλήθεια για το που βρισκόμασταν" ανέφερε ο πρωθυπουργός. Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης.
Συνόψισε λέγοντας:
-κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
-ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά
-τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος.
Είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές μειώσεις, μεταρρυθμίσειςμε σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε πως ο ΟΑΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στις μεταρρυθμίσεις τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. Μίλησε για κοσμογονία μεταρρυθμίσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια και πως η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει και νέες, προκειμένου να υπάρξει ανταγωνιστικότητα παντού.
Υπογράμμισε για τους τρεις προϋπολογισμούς που κατέθεσε η κυβέρνηση και οι οποίοι έπιασαν τους στόχους, ενώ όπως είπε, τα παλιότερα χρόνια ποτέ δεν έπεφταν μέσα, κάτι που σημαίνει έξοδο από το Μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα. Μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις σημείωσε πως θα συνεχιστούν κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως ονειρεύεται να τις σταματήσει, ενώ όπως υπογράμμισε, σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνονται επανακρατικοποιήσεις.
Για τις φορολογικές μειώσεις είπε πως θα γίνουν με ορίζοντα μερικών ετών και στοχευμένες. Βγαίνοντας από το Μνημόνιο, όπως είπε θα είναι πιο εύκολο, αλλά χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα.
Για την επόμενη ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε 770.000 θέσεις εργασίας από 7 μόνο τομείς της οικονομίας, κάτι που όπως είπε δεν συμπεριλαμβάνει βασικούς τομείς, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, για τους οποίους τόνισε, πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πρωτοστατήσει στην ενεργειακή προμήθεια όλη της Ευρώπης.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για αλλαγές στον επενδυτικό νόμο, ώστε να απλοποιούνται οι επενδύσεις στη χώρα, αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο πως μπαίνει σε μία τάξη το χάος που επικρατούσε στις επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στα περιφερειακά αεροδρόμια και συγκεκριμένα εκείνο της Ρόδου, δήλωσε πως "μου ζήτησαν λεφτά για να φτιαχτούν οι υποδομές και ντρέπομαι να πω πως δεν είχα να δώσω", σημειώνοντας πως με τις συμβάσεις παραχώρησης και το ελληνικό δημόσιο βγάζει χρήματα και τα αεροδρόμια αυτά θα αλλάξουν εικόνα προς το καλύτερο. Αποσαφήνισε όμως πως αυτά τα 14 αεροδρόμια δεν πωλούνται αλλά παραχωρούνται για εκμετάλλευση για 40 χρόνια και με βασική προϋπόθεση να υπάρξουν επενδύσεις σε αυτά.