Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ελλάδα και ΕΚΤ

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς ενδέχεται να υππάρξουν εξελίξεις που θα σηματοδοτούν αλλαγή πορείας σε διάφορα μέτωπα.




Σύμφωνα με δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα και η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για "ποσοτική χαλάρωση" και αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, αναμένονται με μεγάλη αγωνία από τα πολιτικά επιτελεία και τις αγορές.

Σύμφωνα δε με το περιοδικό, υπάρχει και ένα σενάριο τρόμου που μπορεί να συμβεί: Στην Αθήνα, μια νέα κυβέρνηση καταγγέλει τις συμφωνίες με τους δανειστές και αυτοί κλείνουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Αυτό οδηγεί στην άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται προκαλεί έντονες πιέσεις και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η ΕΚΤ αναγκάζεται να αναλάβει δράση και προχωρά σε αγορές ομολόγων αξίας πολλών εκατοντάδων δις ευρώ. Έτσι, συμβαίνει αυτό που τρέμουν πολλοί Γερμανοί -η αθρόα εκτύπωση χρήματος, η οποία κάποια στιγμή θα οδηγήσει στον υπερπληθωρισμό.

Αυτά γράφει το Der Spiegel, αποδεικνύοντας ότι η ευρωζώνη δεν είναι, τελικά, άριστα οχυρωμένη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κρίσεις ή, πολύ περισσότερο, ένα Grexit...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com