Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο λαϊκισμός του Α. Τσίπρα στους New York Times

O Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον αλλάξει τη εικόνα του. Πριν μερικά χρόνια φάνταζε σαν μια απειλή για το ευρώ, την ΕΕ, ακόμα και για την παγκόσμια οικονομία- αν υλοποιούσε τις εξαγγελίες του για έξοδο της χώρας από το ευρώ ή αν άφηνε την χώρα να χρεοκοπήσει.





Σήμερα, όμως, βρίσκεται επικεφαλής ενός αναδιοργανωμένου κόμματος, το οποίο ναι μεν έχει αριστερό προσανατολισμό, αλλά σαφέστατα έχει χαμηλώσει τους τόνους, προσεγγίζοντας πλέον παγκόσμιους ηγέτες- ακόμα και αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο λόγος τουαναφέρεται περισσότερο σε «διαπραγμάτευση» ή στην ανάγκη δημιουργίας ενός «σύγχρονου κράτους» απαλλαγμένου από την διαφθορά, παρά σε χρεοκοπία, αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, άρθρο της Σούζαν Ντάλεϊ στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, που αναφέρεται στο λαϊκιστικό όραμα που προσφέρει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και τους πολίτες της. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η αρθρογράφος, αν και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Twitter ξεκαθάρισε πως "δεν πρόκειται να υποσχεθώ πράγματα που δεν μπορών να κάνω", ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ήδη αρκετά τα οποία δείχνουν ότι υπό την ηγεσία του η Ελλάδα αναμένεται να προβεί σε μια απότομη στροφή, εγκαταλείποντας την πορεία που ακολουθούσε τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Αλλά μετά από τόσα χρόνια στα οποία οι Έλληνες έχουν δει λίγο ή καθόλου όφελος από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και με την κυβέρνηση ανήμπορη να εκτελέσει βασικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση φόρων, ο Τσίπρα προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα λαϊκιστικό όραμα», αναφέρει η κ. Ντάλεϊ. Όπως γράφει, έχει υποσχεθεί ότι από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει την εξουσία, θα αποκαταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά και θα παρέχει κουπόνια σίτισης στις ολοένα αυξανόμενες οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επίσης, τόσο αυτός, όσο και τα στελέχη του κόμματος, έχουν διακηρύξει ότι θα συγκρουστούν με τους ολιγάρχες που κυριαρχούν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, οικονομικά αλλά και πολιτικά. Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει σαφές ότι αναμένει παραχωρήσεις αναφορικά με το δυσβάστακτο χρέος της Ελλάδας, γενικότερα από την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα από την Γερμανία. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, αφήνοντας κατά μέρος τις απειλές για χρεοκοπία, δήλωσε ότι θα ήταν προς όφελος όλων να διαπραγματευτούν μια συμφωνία.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, σε μια περίοδο που η Ιταλία και η Γαλλία, ανάμεσα σε άλλες χώρες, αμφισβητούν την Γερμανική ορθοδοξία περί λιτότητας, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην σχηματοποίηση αυτού του ευρωπαϊκού debate. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι απόψεις του κ. Τσίπρα -οι υποσχέσεις του για σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων περί εργασιακή ευελιξίας- σε συνδυασμό με το κομμουνιστικό του παρελθόν, έχει ωθήσει κάποιους ευρωπαίους αξιωματούχους σε δηλώσεις ότι μια νίκη του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη περίοδο αστάθειας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com