Σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές, αλλά... αβέβαιος για τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης εμφανίζεται ο Economist, καταθέτοντας την εκτίμησή του για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, σε νέο του δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Greece Election: Α crowded field», το βρετανικό περιοδικό θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, καθώς όπως εξηγεί, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διατηρεί μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο θυελλώδης ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποκλιμακώσει την αντι-ευρωπαϊκή του ρητορική.
Πλέον δεν κάνει λόγο για μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» περιγράφει ο Economist.
«Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους είναι απλό: Θα βάλω τέλος στη λιτότητα των τελευταίων τεσσάρων ετών, μέσω της αύξησης των κοινωνικών δαπανών» σημειώνει το περιοδικό.
Επομένως, συμπεραίνει, το ζήτημα των ελληνικών εκλογών δεν έγκειται στο νικητή, αλλά στο ποιο από τα μικρότερα κόμματα θα καταστεί κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και με το μπόνους των 50 εδρών, δύσκολα θα επιτύχει τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης.
«Η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου μοιάζει αρκετά δύσκολη υπόθεση.
Τουλάχιστον τέσσερα μικρά κόμματα θα μπουν στη Βουλή» σημειώνει χαρακτηριστικά, προβαίνοντας σε μία μίνι ακτινογραφία των συγκεκριμένων κομμάτων.
Σύμφωνα με τον Economist, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή πιθανώς θα τερματίσει στην τρίτη θέση, παρά το γεγονός πως η ηγετική ομάδα βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Το σταλινικό ΚΚΕ έχει απορρίψει πολλές φορές την πρόταση του Τσίπρα για ενδεχόμενη συνεργασία, παρά τις κομμουνιστικές ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως, οι δύο πιο πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
«Μεταξύ των δύο, το ΠΑΣΟΚ είναι ο πιο πιθανός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο Economist, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως όλα αυτά ίσχυαν προτού ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ανακοινώσει την ίδρυση ενός νέου κόμματος.
Σύμφωνα με τον Economist, το νεόκοπο κόμμα ενδέχεται να λάβει ακόμη και το 4% των ψήφων, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.
«Εάν κάτι τέτοιο αντανακλασθεί στην κάλπη, τότε οι πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ Βενιζέλου και Τσίπρα μειώνονται σημαντικά» εκτιμά ο Economist.
Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ εξαιτίας του Βερολίνου.
«Η Γερμανία καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να παραμείνει στο ευρώ, αλλά οι εξαγγελίες του Τσίπρα για διαγραφή χρέους και αύξηση των δαπανών προσκρούουν στα θέλω της Merkel» διατείνει χαρακτηριστικά.