Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την πρόσφατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ότι περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους δύο μήνες.
Αν και το ποσό αυτό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει».
Παράλληλα ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως η πιθανότητα μιας μαζικής εκροής καταθέσεων (bank run) είναι πολύ μικρή, καθώς οι καταθέτες κατανοούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη η αρχή και θα πρέπει η συμπεριφορά των καταθετών να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει, και οι εισπράξεις φόρων υποχώρησαν. Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, είπε ο κ Χαρδούβελης, μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην WSJ»Αν χάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, και πιθανόν και το δεύτερο τρίμηνο, αυτό μεταφράζεται στην μισή ανάπτυξη διαφορετικά, θα είχε επιτευχθεί».
Μετά από τα κύματα των σκληρών μέτρων λιτότητας με στόχο τον καθορισμό των δημόσιων οικονομικών, η οικονομία πέρυσι αναδύθηκε μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μια από τις μεγαλύτερες και πιο βαθιά ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.
Όταν δημοσιευθούν τα επίσημα στοιχεία, για το σύνολο του έτους, στα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται να δείξουν οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το περασμένο έτος, σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης.
Στη βάση αυτή, ο υπουργός ανέφερε πως αν και ο στόχος για την ανάπτυξη του 2015 ανέρχεται στο 2,9%, η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό αυτού του ποσοστού σε ένα σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης.