Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

OAEΔ Στα... συρτάρια 100.000 θέσεις για ανέργους

Στα... συρτάρια «κράτησε» η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προγράμματα επιδοτήσεων για την κατάρτιση και την απασχόληση πάνω από 100.000 ανέργων.



Με αυτή την αποκάλυψη και την προειδοποίηση ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεργία και στην κοινωνική συνοχή» αποχώρησε χθες από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ ο Θ. Αμπατζόγλου.

Με την επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, ο απερχόμενος διοικητής του ΟΑΕΔ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι κρίσιμος παράγοντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι -πέραν των άλλων- και τα προγράμματα του Οργανισμού που ήταν έτοιμα, αλλά «πάγωσαν» πριν και μετά τις εκλογές...

Ανάμεσά τους το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 52.000 ανέργους (που, τελικώς, αποφασίστηκε να επαναπροκηρυχθεί σε δύο δόσεις χάνοντας πολύτιμο χρόνο), τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εμπροσθοβαρή προγράμματα στο πλαίσιο της «εγγύησης για τη νεολαία», προγράμματα κατάρτισης με voucher σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς (στον τουρισμό, στο εμπόριο, στην πληροφορική κ.ά.).

Το μόνο νέο πρόγραμμα που «έτρεξε» και «τρέχει» (καθώς δεν έχει κόστος) είναι η εξ αποστάσεως κατάρτιση ανέργων, σε συνεργασία με τη Microsoft Hellas, σε δεξιότητες της πληροφορικής (έχουν ενταχθεί 23.000 άνεργοι).

Πλεόνασμα υπό αίρεση
«Παραδίδω έναν Οργανισμό με ταμειακό πλεόνασμα παρά την ελλειμματική χρηματοδότησή του, κυρίως λόγω της... ασυνέπειας του ΙΚΑ στην καταβολή των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων», τονίζει ο Θ. Αμπατζόγλου, εξηγώντας ότι έχουν συσσωρευτεί οφειλές που, εφόσον αυξηθούν ή δεν αποδοθούν, θα είναι αδύνατο να υλοποιηθούν οι δράσεις του κοινωνικού τουρισμού και των (συγχωνευμένων στον ΟΑΕΔ) ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας. Προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης είναι και η ολοκλήρωση του συμφωνημένου με την Ε.Ε. και την Task Force σχεδίου αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού σε κρατικά ρέπος, ο απερχόμενος διοικητής επιβεβαιώνει ότι το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ επιφυλάχθηκε να μεταφέρει τα ποσά από εισφορές, εφόσον η κυβέρνηση διασφαλίσει ότι αυτά δεν θα τιτλοποιηθούν, αφού προορίζονται για πληρωμές επιδομάτων και προγραμμάτων.

Νέα διοικητής

Νέα διοικητής στον ΟΑΕΔ αναλαμβάνει η Mαρία Kαραμεσίνη καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής πολιτικής στην Πάντειο και στέλεχος του ΣYPIZA. H 55χρονη M. Kαραμεσίνη που έχει απασχοληθεί ως ερευνήτρια στο KEΠE, ήταν για χρόνια εμπειρογνώμονας στην E.E. σε θέματα ισότητας των δύο φύλων στην απασχόληση και είχε θέσει υποψηφιότητα με τον ΣYPIZA για την Eυρωβουλή το 2014.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com