Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ Υφεση έως 2,5% το 2015

Eπιστρέφει στην ύφεση η ελληνική οικονομία μετά τον βαρύ τραυματισμό της από τα πρόσφατα γεγονότα, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του, εκτιμώντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφούν οι επιπτώσεις.



Το καλό σενάριο, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση την έκθεσης, είναι η ύφεση να περιοριστεί στο 2,5% για το 2015, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και θα στηριχθεί πολιτικά, χωρίς περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

Η διάρρηξη της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η επιβολή των capital controls στις τράπεζες και η περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων οδηγούν αναπόφευκτα σε συμπίεση του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, σε απότομη κάμψη των επενδύσεων και της απασχόλησης. Η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες αποφασιστικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και θα εξισορροπήσουν το τραπεζικό σύστημα.

Για το 2015 το ΙΟΒΕ προβλέπει αναιμικές επενδύσεις, σταθεροποίηση ή μικρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης, πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, υποχώρηση των εξαγωγών και κάμψη των εισαγωγών, αύξηση της ανεργίας και ενδεχόμενη επανεμφάνιση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ.
Υφεση έως 2,5% το 2015

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να σταθεροποιηθούν η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η άρση της αβεβαιότητας μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που θα επιβεβαιώνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των συνθηκών, οι οποίες θα επιτρέψουν σε τράπεζες και επιχειρήσεις να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ είπε ακόμα πως η κοινωνία δεν έχει κατανοήσει τα βασικά αίτια που δημιούργησαν και εξακολουθούν να τρέφουν την κρίση. Ο κ. Αθανασόπουλος εστίασε στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι αν θέλουμε να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο πρέπει να κάνουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, ενώ η άρνηση των μεταρρυθμίσεων συνεπάγεται ότι έχουμε επιλέξει ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο, είτε εντός , είτε εκτός ευρώ, ακόμα και με ολική διαγραφή του χρέους.

Η συμφωνία έχει αρνητικά και θετικά στοιχεία, αναφέρει το ΙΟΒΕ, εκτιμώντας ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μία θετική πορεία, που όμως δεν είναι αυτονόητη, ούτε θα προκύψει αυτόματα. Στα αρνητικά είναι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και η διεύρυνση της άμεσης φορολογίας πολιτών και επιχειρήσεων. Στα θετικά συγκαταλέγονται η στήριξη από τους δανειστές και η άρση της αβεβαιότητας. Όμως για να αποδώσουν χρειάζεται η συμφωνία να υποστηριχθεί ευρέως και να εφαρμοστεί με ταχύτητα, να υπερπηδηθούν οι καθυστερήσεις και να συναφθεί γρήγορα το νέο πρόγραμμα.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για αναστροφή της κατάστασης προς θετικούς ρυθμούς νωρίτερα του αναμενόμενου, δηλαδή την επιστροφή στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, το ΙΟΒΕ θωρεί την αμετάκλητη, μη διαπραγματεύσιμη τοποθέτηση της μεγάλης πλειονότητας του πολιτικού φάσματος υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη. Χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και συναίνεση σε ελάχιστο εθνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

Επείγουσα είναι και η έμπρακτη στροφή στην προσέλκυση επενδύσεων. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με μεταρρυθμίσεις αγορών-κράτους και λειτουργία του ταμείου δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο.

Παράλληλα, η χώρα δικαιούται και οφείλει να διεκδικεί από τους δανειστές σταδιακές αλλά σημαντικές κινήσεις για την περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com