Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

"Γελοία" η πρόταση περί 5ετούς Grexit

Για εικόνα πλήρους αποσύνθεσης της ΕΕ έκανε λόγο ο Χάινερ Φλάσμπεκ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών που οδήγησαν στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:





"Η εικόνα που άφησαν πίσω τους οι διαπραγματεύσεις σε όλο τον κόσμο -αρκεί να δει κανείς τα διεθνή σχόλια- είναι καταστροφική, ειδικά για τη Γερμανία. Η εικόνα μιας χώρας (σσ. της Ελλάδας) που βασανίζεται με αθέμιτο τρόπο. Ήδη όσα έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια ήταν λάθος, το ίδιο λάθος θα γίνει και στη συνέχεια επειδή η Γερμανία επιμένει ότι το λάθος είναι το σωστό".

Η "περίεργη" ιδέα του Β. Σόιμπλε

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του επανέρχεται κάθε τόσο στην πρότασή του περί 5ετούς εξόδου της Ελλάδας για το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ένα νέο κούρεμα δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

"Το Grexit είναι μια απίστευτα ριψοκίνδυνη και πολυσύνθετη επιχείρηση η οποία μπορεί να οδηγήσει στο απόλυτο χάος, να γίνει η χώρα ένα failed state, σε περίπτωση που ξεσπάσει πανικός και οι άνθρωποι προσπαθήσουν να σώσουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Πρέπει λοιπόν να γίνουν προετοιμασίες, πρέπει να προετοιμάσεις τους πολίτες, όλα αυτά όμως δεν συνέβησαν. Ως εκ τούτου λοιπόν δεν μπορεί να μιλάει κανείς τόσο επιπόλαια για το Γκρέξιτ. Και μετά έρχεται ο κ. Σόιμπλε με την περίεργη ιδέα μιας προσωρινής εξόδου. Το να πεις σε μια χώρα που προσπαθεί να κάνει τα πάντα, που παίρνει στους ώμους της αυτή την απίστευτη προσπάθεια, το να τους πεις, ελάτε και πάλι σε πέντε χρόνια, είναι απολύτως γελοίο, δεν ξέρω καν τι εννοούμε. Θα μπορούσε κανείς να δώσει παράταση στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους. Εάν δεν θέλει να το κουρέψει, τότε μπορεί να το παρατείνει, να το αναδιαρθρώσει".

Το πρώτο κούρεμα, σύμφωνα με τον ειδικό, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή παράλληλα κατέρρευσε η οικονομία. Το ζητούμενο λοιπόν παραμένει η σταθεροποίηση της οικονομίας και δη όχι μόνον της ελληνικής.

"Το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε μια καταστροφική κατάσταση, όχι μόνον στην Ελλάδα. Μιλάμε συνεχώς μόνον για την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι λάθος, πρέπει να μιλάμε για όλη την Ευρώπη. Όλη η νομισματική ένωση βρίσκεται τα τελευταία 4 χρόνια σε ύφεση, πρόκειται για μια καταστροφή. Όταν κάποια στιγμή επιλυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ελληνικό πρόβλημα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν άλλες χώρες, οι οποίες είναι πιο μεγάλες και πιο σημαντικές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου θα διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο".

Λάθος το να ζεις "κάτω από τις δυνατότητές σου"

Όπως εξήγησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Οργάνωσης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των ΗΕ, αναμφίβολα υπήρχαν χώρες στη νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, οι οποίες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους, εντούτοις υπήρχε και μια χώρα που έζησε κάτω από τις δυνατότητές της, η Γερμανία:

"Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο σε μια νομισματική ένωση. Όταν σε μια νομισματική ένωση στόχος είναι ο πληθωρισμός να κυμαίνεται στο 2 %, τότε όλες οι χώρες πρέπει να προσαρμοστούν με τρόπο ώστε να τον διασφαλίζουν. Αυτό όμως δεν πήγε καλά. Μέσα από τη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων ή του μισθολογικού ντάμπινγκ, η Γερμανία απέκτησε ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε βάρος των υπολοίπων. Αυτή η ψαλίδα θα πρέπει να κλείσει τώρα".

Όπως επισήμανε ο Χάινερ Φλάσμπεκ, όποιος ζει κάτω από τις δυνατότητές του κάνει το ίδιο λάθος με εκείνον που ζει πάνω από τις δυνατότητές του και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί. "Μόνο που δεν μιλάμε καν γι΄ αυτό", όπως είπε.

Ο Χάινερ Φλάσμεκ διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών μεταξύ 1998 και 1999, επί της καγκελαρίας του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και με υπ. Οικονομικών τον Όσκαρ Λαφοντέν. Το 2003 ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος στην Οργάνωση για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των ΗΕ (Chief of Macroeconomics and Development) όπου και παρέμεινε μέχρι το 2012, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com